eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Jelena Viktorovna Burmisztrovával, a Gazprom elnökhelyettesével az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés aláírása előtt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Bekérette az ukrán nagykövetet Szijjártó Péter, amiért megtámadták a magyar gázmegállapodást

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy 15 éves szerződést írt alá a Gazprommal, Ukrajna megtámadta a megállapodást az Európai Bizottságnál.

Szijjártó Péter Facebook-posztban számolt be a fejleményekről.

A szerződés aláírása kapcsán azt írja, „mélységesen felháborít viszont az ukrán kormány azon döntése, mely szerint az Európai Bizottságnál támadják meg ezt a szerződést. Ezért tegyünk gyorsan világossá pár dolgot:

1. Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg.

2. Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését.

3. Barátságtalan ez a lépés azon sok támogatás (lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása) után, amit Ukrajna eddig tőlünk kapott.”

Bejegyzését azzal zárja, hogy keddre behívatták a külügyminisztériumba az ukrán nagykövetet.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×