eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Angela Merkel német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. március 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Angela Merkel távozik, de mély nyomot hagy maga után

A vasárnapi német választások Angela Merkel kancellárságának utolsó felvonását jelentik: szakértők elemzik, miben volt jelentős Németország élén töltött hivatali ideje.

Tizenhat év után vajon hogyan emlékszik majd rá a világ? A BBC Németországot értő és ismerő szakértőket szólaltatott meg, hogy felvázolhassa, hogyan emlékszik majd az utókor Merkelre.

Matt Qvortrup, a Coventry Egyetem politikatudományi professzora, az Angela Merkel: Európa legbefolyásosabb vezetője című könyv szerzője szerint Merkel a német politikát inkább az elvekről, mint a politikáról szóló vitává változtatta.

A német politika korábban tesztoszteron hajtotta férfiklub volt, Merkel idejében azonban dolgok sokkal inkább politikaorientáltak lettek. Egy tudományos végzettségű embertől, amilyen Merkel is, ez nem meglepő: a kancellár fizikusnak tanult és kvantumkémiából doktorált. Angela Merkel a német politika mellett a világpolitikát is megváltoztatta – egy olyan időszakban, amikor a világ egyre polarizáltabbá vált, ő éppen ezzel ment szembe az által, hogy a fontos ügyeket megfosztotta a politikai sallangoktól.

Szimbolikus az alakja

Merkelt a Forbes már tíz éve a világ legbefolyásosabb nőjének kiáltotta ki: felnőtt egy egész generáció Németországban, amely nem ismert mást az ország élén, mint női vezetőt. Pozíciója tehát szimbolikus jelentőségű a nők képviselete szempontjából, ráadásul Merkel arról ismert, hogy nőket juttat kulcspozíciókba, például támogatta Ursula von der Leyent, az első női német védelmi minisztert és az Európai Bizottság elnökét – mondja Charlotte Galpin, a Birminghami Egyetem német politikával foglalkozó oktatója.

Egyszerre modern és konzervatív

Angela Merkel politikai öröksége a modernizáció és az elmaradottság kissé bizarr keveréke, vélekedik Rüdiger Schmitt-Beck, a Mannheimi Egyetem politikaszociológia- és politikatudomány-professzora. Számos modernizáló vonása – mint például az azonos neműek házasságának, az atomenergia fokozatos kivezetésének és a befogadó bevándorláspolitikának támogatása – nem lett volna elvárható egy kereszténydemokrata kancellártól.

Ugyanakkor az ország lemaradt olyan nagy, sürgető kérdésekben, mint a digitalizáció, a klímapolitika és a demográfiai változás. Amikor távozik hivatalából, a politikai helyzet sokkal változékonyabbá válik. Ez részben az egyre bonyolultabbá váló pártrendszerre és a bevándorlásellenes érzelmekből táplálkozó AfD-re vonatkozik. Elvitathatalan ugyanakkor a tény, hogy ő az ország első női kancellárja. Pragmatikus, kvázi elnöki kormányzási stílusa példaképül szolgál majd utódjának, bárki legyen is az.

Jól méri fel partnereit

A kancellár öröksége határozott és csendes Katrin Schreiter, a King's College London német és Európa-tudományok oktatója szerint. Merkel vezetése a józan értékelésen és a megbízhatóság kivetítésén alapul: mindig is kritizálták, hogy nem látnok típusú vezető, ugyanakkor a választók pontosan tudták, hogy mit kapnak vele. Schreiter szerint a kancellár zseniálisan méri fel partnereit, ezzel a nemzetközi partnerek bizalmát is kiérdemelte.

Fontos öröksége, hogy liberalizálta pártját, a konzervatív kereszténydemokratákat. Közelebb vitte a konzervatívokat a centrumhoz, és bizonyos tekintetben a baloldali Zöldekhez is közelebb került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×