eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels.com

Már van európai ország, ahol nem kezdheti meg minden iskolás a tantermi évet

Lettországban oltási igazolványt, a gyógyulást igazoló hivatalos iratot vagy negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a tantermi oktatásban részt vevő diákoknak az új tanév kezdetétől - döntött a kormány kedden.

Lettországban oltási igazolványt, a gyógyulást igazoló hivatalos iratot vagy negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a tantermi oktatásban részt vevő diákoknak az új tanév kezdetétől - döntött a kormány kedden.

Az oktatási miniszter közlése szerint az intézkedés célja, hogy járványügyi szempontból biztonságos közegben kezdődhessen meg szeptember elsején az új tanév, folyjon az oktatás.

A diákoknak augusztus 23. és 30. között kell elvégezniük az első szűrővizsgálatokat, a további tesztelés az egészségügyi minisztérium által kidolgozott ütemterv alapján fog történni. A tervek szerint rendszeressé tennék az állami költségen végzendő szűrővizsgálatokat az oktatási intézményekben, de egyelőre még nem világos milyen gyakorisággal.

Az alig kétmillió lakosú Lettországban a járvány kezdete óta 139 587 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, akik közül 2561-en hunytak el a kórban. Jelenleg 62 Covid-19-beteget ápolnak kórházakban. Az oltási kampány december 28-án indult, időközben a lakosság 37,37 százalékát immunizálták. A nyájimmunitás kialakításához azonban 70 százalékos átoltottságra lenne szükség.

A rigai vezetés korábban kötelezővé tette a oltást az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások és az oktatásban dolgozók számára. A munkáltatók ebben a körben október elsejével felmondhatnak azoknak a munkavállalóknak, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal.

Anita Muizniece oktatási miniszter korábban bejelentette, hogy a biztonságos tantermi oktatás megindításához a tanári kar 80 százalékát be kell oltani. Eddig 67 százalék kapta meg a védőoltást. A tárcavezető becslése szerint nagyjából ezer pedagógus hagyhatja el az állami oktatási rendszert a kötelező oltás miatt.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×