eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Ausztriában kiszámolták, hogyan lehetne elkerülni a negyedik hullámot

Egyre kevesebb helyen kötelező a maszk a sógoroknál is.

Ausztria az enyhén emelkedő számú napi új koronavírusos megbetegedések ellenére is folytatja nyitási tervét, és július 22-től tovább enyhít a jelenleg még évényben lévő korlátozásokon - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.

A bejelentés elsősorban a maszkviselési szabályokra vonatkozik. Ezek szerint július végétől már csak az egészségügyi és szociális intézményekben, az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben, gyógyszertárakban, hivatalokban és a tömegközlekedésben kell maszkot viselni, az egyéb kereskedelmi egységekben - mint például a cipő- és ruházati boltokban, elektronikai és barkácsüzletekben - viszont már nem.

A kancellár hangsúlyozta,

"nem lehet állandósult állapot a szabadságjogok korlátozása",

és mivel elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, mindenkinek önmagának kell vállalnia annak a kockázatát, hogy amennyiben nem veszi fel az oltást, nagy valószínűséggel előbb-utóbb megfertőződik. Egyúttal újra felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a terjedő delta variánssal szemben csak kétszeri oltással lehet eredményesen védekezni, és aki még nem tette meg, az haladéktalanul oltassa be magát.

Leszögezte, amíg a jelenlegi oltóanyagok hatékonyak a koronavírus különböző mutációival szemben, a kormány nem tervez további korlátozásokat. Hozzátette, a napi új megbetegedések száma ugyan enyhén növekszik, de - mivel az idősek, és veszélyeztettek átoltottsága 85 százalék körül van, és a vírus most már inkább a fiatalokat támadja meg - ez nem jár együtt a kórházban ápoltak számának növekedésével.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter elmondta, a tárca megbízásából született egy tanulmány, mely különböző vészforgatókönyveket tartalmaz az őszre. Ezek a számítások figyelembe veszik a delta variáns terjedési sebességét és a lakosság feltételezett átoltottsági szintjét is. "Ennek alapján minimum 70-80 százalékos átoltottságra lenne szükség ahhoz, hogy egy negyedik hullámot, és vele együtt a kórházak túlterheltségét el lehessen kerülni" - jelentette ki a miniszter. Mindazonáltal Mückstein optimistának mutatkozott, és véleménye szerint,

"ha marad a júniusi oltási tempó, akkor nem lesz baj".

Ausztriában eddig mintegy 5 millió ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 3,5 millióan. Az elmúlt 24 órában 163 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 651 291 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 109, az intenzív kezelésre szorulók 43-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 722-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 638 719.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×