eur:
393.1
usd:
363.24
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek miután voksolt egy zágrábi szavazóhelyiségben 2020. július 5-én, az előrehozott parlamenti választások napján.
Nyitókép: Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek miután voksolt egy zágrábi szavazóhelyiségben 2020. július 5-én, az előrehozott parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Daniel Kasap)

A turisztikai szezon után szigorít Horvátország

A zágrábi kormány megtalálja a jogi keretet, hogy védettségi igazolásokhoz kössék az állami támogatásokat.

Az idegenfogalmi idény végével Horvátországban mindenhol kötelező lesz a digitális Covid-igazolvány, ahol maszkot kel viselni, ez vonatkozik minden intézményre, magán- és állami vállalatra, de az üzletekre is - írta a Jutarnji List című horvát napilap a nemzeti válságstábra hivatkozva.

Hozzátették: abban az esetben, ha romlana a járványhelyzet, ez még előbb is bekövetkezhet.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott:

ahhoz is meg fogják találni a jogi keretet, hogy védettségi igazolásokhoz kössék az állami támogatásokat.

Kiemelte: az adófizetők az elmúlt 18 hónapban 34 milliárd kunával (1604 milliárd forint) járultak hozzá a járvány okozta gazdasági károk helyreállításához. Szavai szerint 700 ezer munkahelyet mentettek meg, likviditási hitellel támogatták a vállalkozásokat, leállították a végrehajtási eljárásokat, és számos ágazatnak nyújtottak különböző támogatásokat.

Az intézkedésekkel kapcsolatban az mondta: "ösztökélni akarjuk az embereket arra, ami célszerű, ésszerű és jó számukra".

A kormányfő ugyanakkor értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy

mire várnak azok, akik nem még nem oltatták be magukat.

Horvátországban ugyanis csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze 37,3 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát.

Az elmúlt 24 órában 96 új fertőzöttet azonosítottak, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 360 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében két új beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8220-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 132 beteget ápolnak, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 511 987-en kaptak védőoltást, közülük 1 175 528-an már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában keddre 48 új fertőzöttet jegyeztek fel, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. Az elmúlt 24 órában egy beteg halt meg, így a halálos áldozatok száma 4744-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 59-en vannak kórházban, 15-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában eddig 830 774-en kaptak védőoltást, közülük 704 044-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47,6, illetve 40,6 százaléka.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×