eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Peking a téli olimpián tesztelheti digitális valutáját

A tervek szerint a külföldről érkező látogatók használhatják majd a megoldást, melyen hét éve dolgoznak, s amelyet most több pilot programban tesztelnek.

A digitális valuta, az e-jüan debütálhat 2022-ben. A People’s Bank of China vezetőhelyettese, Li Bo jelentette be, hogy igyekeznek elérhetővé tenni a digitális valutával való fizetés lehetőségét a jövő februári téli ötkarikás játékokra érkező nemzetközi vendégeknek is, azt ugyanakkor tagadta, hogy a dollár nemzetközi dominanciájának visszaszorítása állna a háttérben, írja a CNBC.

Jelenleg Sencsen és Peking lakosai tudják tesztelni az e-jüant, amelyen a bank még 2014-ben kezdett el dolgozni. A digitális valuta bevezetésétől a készpénzforgalom csökkenését és az online kereskedelem fellendülését várják Kínában. Nem kriptovalutáról van szó, és nem úgy tervezték meg, ahogyan például a Bitcoint.

Li szerint igyekszenek még több várost bevonni az e-pénz tesztelésébe: egyelőre nincsen tervük azzal kapcsolatban, hogy mikorra terjesztenék ki az egész országra annak használatát, de szükség van a pilot programok szélesebb körűvé tételére és az e-jüan mögötti technikai háttér megerősítésére is.

Szakértők szerint az e-jüan létrehozása mögött igenis az az ambíció áll, hogy a nemzetközi piacon a dollár kárára egyre nagyobb teret tudjon nyerni a kínai fizetőeszköz.

Ma a legtöbb nemzetközi tranzakció amerikai dollárban történik. Li ugyanakkor azt állítja, a hazai piacban gondolkodnak.

"A nemzetközi piacra történő belépés, ahogyan ezt már korábban is említettük, természetes folyamat, de nem az a célunk, hogy az amerikai dollárt vagy bármelyik másik valutát kiszorítsuk. Inkább azt hiszem, az, hogy a választás lehetőségét nyújtsuk a nemzetközi kereskedelem és befektetés területén" - fogalmazott.

Ennek ellenére más központi bankokkal is együtt dolgoznak Thaiföldről, Hongkongból és az Egyesült Arab Emirátusokból, hogy a határokon átívelő tranzakciók terén is tapasztalatokat szerezhessenek.

"Nagyon biztos alapokon nyugvó, belföldön használatos e-jüan az első célunk, mely mögött egészséges ökoszisztéma áll. Azt reméljük, hosszú távon határainkon átnyúló megoldások is létrejönnek" - fogalmazott Li.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×