eur:
393.02
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból elmenekült afgán családok gyerekei a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban lévő Szárhudban számukra létesített ideiglenes menedékhelyen 2020. november 26-án. A Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet jelentése szerint több mint 26 ezer gyerek vált az Afganisztánban dúló harcok áldozatává 2005 és 2019 között.
Nyitókép: MTI/EPA/Ghulamullah Habibi

Hollandiában leállítanák a külföldről történő örökbefogadást

Egy vizsgálóbizottság javasolja ezt, mert túl sok volt a visszaélés, gyermekkereskedelemre és -rablásra derült fény.

Hollandiában egy különleges vizsgálóbizottság arra kéri a kormányt, hogy azonnali hatállyal állítsa le a külföldről történő örökbefogadásokat, miután egy vizsgálat komoly visszaéléseket tárt fel a folyamatok során – írták helyi lapok.

A különbizottságot Sander Dekker jogvédelemért felelős miniszter bízta meg 2019 tavaszán, hogy vizsgálja ki a holland kormány felelősségét a nemzetközi örökbefogadási folyamatokban 1967 és 1998 között. A testület elsősorban bangladesi, brazil, kolumbiai, indonéz és Srí Lanka-i gyermekek örökbefogadását tanulmányozta, és a korrupció, dokumentumhamisítás, gyermekkereskedelem, továbbá gyermekrablás több esetére derített fényt.

A bizottság vezetője, Tjibbe Joustra hangsúlyozta: a jelenlegi örökbefogadási rendszert még mindig rendszerszintű, "szerkezeti problémák" terhelik, és amíg ezeket nem oldják meg, a kormánynak fel kell függesztenie az örökbefogadások engedélyezését.

Sajtóinformációk szerint a szakbizottság jelentésében – amelyet hétfőn nyilvánosságra hoznak – azt is javasolja a holland kormánynak, hogy ismerje be saját politikai felelősségét is a szülőkkel és gyermekekkel szemben elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban, és létesítsen külföldön segélyvonalakat, ahol a szülők bejelenthetik a jogtalanságokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×