eur:
393.14
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Donald Trump amerikai elnök a Mexikóval közös fal építésének fejleményeiről készül beszámolni a nemzeti határvédelmi tanácsnak a washingtoni Eisenhower elnöki irodában 2020. február 14-én, amikor az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon bejelentette, hogy 3,8 milliárd dollárt (1178 milliárd forintot) csoportosít át fegyverkezési programokból az építés költségvetésébe. A szóban forgó összeg 285 kilométernyi határfal felhúzásához elég.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Donald Trump saját pártot alapíthat

A leköszönő elnök az elmúlt napokban többször is beszélt a hozzá közelállókkal arról, hogy egy új politikai formációt szeretne indítani, miután a Capitolium ostromát követően számos republikánus szövetségese hátat fordított neki. A csoportosulás „Patriot Party” vagyis Hazafi Párt névre hallgatna – értesült minderről a Wall Street Journal.

Donald Trump a Capitolium ostromát követően számos republikánus politikus támogatását elvesztette, legutóbb az egyik legbefolyásosabb, Mitch McConnell szenátusi frakcióvezető kritizálta a leköszönő elnököt, amiért „hazugságokkal” feltüzelte támogatóit – írja a Portfolio.

Trump valószínűleg ezért latolgatta azt, hogy szakít a republikánus párttal és saját pártot alapít.

Az Egyesült Államokban egy új párt alapítása és felfuttatása nagyon jelentős mennyiségű erőforrást igényel, ezt a küszöböt nem sokan tudják megugrani,

többek közt ezért is jellemző, hogy minden választáson a demokraták és a republikánusok érnek el csak érdemi mennyiségű szavazatot. A harmadik legnagyobb párt, a libertariánusok a leadott szavazatok 1,18 százalékát szerezték meg tavaly, ezzel egyetlen egy elektori szavazatot sem kaptak. A valaha volt legjobb teljesítményük 3,29 százalék volt országosan, 2016-ban – emlékeztet a gazdasági lap.

Az nem világos, hogy Trump mennyire gondolja komolyan az új párt alapítását. Jellemző, hogy amikor a távozó elnök összeveszik valakivel, belengeti, hogy indít egy olyan szervezetet, amely az illető zászlóshajó-termékével konkurál. Láthattuk ezt a Trump-Fox News csörte során is a választások után, mely után új médiatermék indítását fontolgatta – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×