eur:
392.92
usd:
363.32
bux:
72143.17
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az európai parlamenti pártcsalád alelnökeit megválasztó brüsszeli ülést követően 2019. június 5-én.
Nyitókép: Stephanie Lecocq

Manfred Weber reménykedik Lengyelország "megtérésében" – Varsó és Budapest összezár

Az Európai Néppárt német frakcióvezetője egy olyan lengyel nyilatkozatból indult ki, amelyet később a kormányszóvivő korrigált, vagyis nincs változás a korábban elfoglalt lengyel-magyar álláspontban, ami a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap vétóját illeti a jogállamisági mechanizmus brüsszeli erőltetése miatt.

Kedvező jelek érkeznek Lengyelországból az Európai Unió költségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap ügyében – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője pénteken a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak.

A német politikus kiemelte, hogy nem lehet "ideológiai és taktikai okokból egész Európát túszul ejteni". A Lengyelországból érkezett "pozitív jelzések" okot adnak a reményre, hogy ez nem is történik meg, és így sikerül elfogadni a 2021-ben kezdődő hétéves időszakra szóló EU-s költségvetést (MFF) és a Next Generation EU (NGEU) nevű helyreállítási alapot a december 10-én kezdődő EU-csúcson.

Azzal kapcsolatban, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap pénteki beszámolója szerint az Európai Bizottság megkezdte a felkészülést arra az esetre, hogy Magyarország és Lengyelország nélkül kell létrehozni az NGEU-t, Manfred Weber hangsúlyozta:

"mindenkinek tudnia kell", hogy a megerősített együttműködés nevű eljárás révén nincs akadálya annak, hogy ne 27, hanem csak 25 tagország hozza létre az alapot.

Hozzátette: az MFF és az NGEU elfogadásával összefüggésben számos ügyről lehet tárgyalni, de az biztos, hogy a források felhasználásához kapcsolt jogállamisági mechanizmust nem lehet megváltoztatni.

A FAZ arról írt, hogy a bizottság a járvány miatti gazdasági válság okozta munkanélküliség csökkentését szolgáló támogatási alap (SURE) finanszírozási modelljére építve szerezne forrást a 750 milliárd eurós NGEU-hoz. A SURE programban a bizottság kötvényeket bocsát ki, amelyekre a tagállamok önkéntes alapon vállalnak garanciát.

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az MFF és az NGEU alap elfogadására. Azonban Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes egy csütörtöki nyilatkozatában kifejtette, hogy Lengyelország mégis kész elállni a kilátásba helyezett vétótól, ha az unió vezetői jóváhagynak egy magyarázó nyilatkozatot az uniós pénzügyi támogatások és a jogállamiság közötti kapcsolatról. Később a varsói kormány kiigazította ezt a nyilatkozatot, Orbán Viktor miniszterelnök pedig szintén abban a szellemben nyilatkozott pénteken a Kossuth rádióban, hogy a két ország azonos álláspontra helyezte magát a két kulcskérdésben, amelyet összeköt a jogállamisági mechanizmus uniós erőltetése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×