eur:
394.83
usd:
366.88
bux:
71636.38
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Előző este lövöldözés történt az imaház környékén, ahol ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.
Nyitókép: Ronald Zak

Bécs után - Megszólalt a TEK vezetője

Nem nőtt a veszély nálunk, az osztrák titkosszolgálat pedig mintaszerűen dolgozott - mondta Hajdu János egy tévéinterjúban.

Az ATV-nek adott interjút a bécsi terrortámadást követően a magyar-osztrák határra erősítést küldő Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője, Hajdu János.

Elmondta, a bécsi merénylőről az osztrák hatóságok korábban is tudták, hogy 2018-ban válságövezetbe akart harcolni menni, de Törökországból visszatoloncolták Ausztriába, ahol 6 hónap fogság után szabadult.

Szerinte "nem bonyolult" a bécsi ügy, de ha a gyanúsítotti kör kiterjed majd az elkövető ismerősi, baráti körére, akkor több országra is kiterjedhet a nyomozás.

Úgy látja:

attól még, mert a magyar határtól 70 km-re történt a merénylet, még nincs nagyobb veszély Magyarországon, mintha Párizsban vagy Brüsszelben történt volna ugyanez.

A hazai muszlim közösségről úgy véli, tagjai évtizedek óta itt élnek, beilleszkedtek a magyar társadalomba, jó kapcsolatban vannak a kormánnyal, adót fizetnek, és kiszorítják a gyanús elemeket maguk közül.

A TEK főigazgatója szerint az osztrákok mintaszerűen jártak el a bécsi merénylet utáni órákban, fontos titkosszolgálati információkat osztottak meg többek között a magyar hatóságokkal is.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×