eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Emmanuel Macron francia elnök (b) és Christian Estrosi, Nizza polgármestere (j) a késes támadás helyszínén, a nizzai Notre-Dame-bazilikánál, ahol egy férfi késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte 2020. október 29-én. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a támadást követően.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Eric Gaillard

Emmanuel Macron a nizzai merénylet után: Franciaországot támadták meg

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően - jelentette be Jean Castex francia miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány határozott és könyörtelen választ ad a "gyáva és barbár" tettre.

A hatályos szabályok szerint az intézkedés addig maradhat érvényben, amíg véget nem ér a válság. Ez a készültségi szint lehetővé teszi a rendkívüli erőforrások mobilizálását a közvetlen terrorfenyegetettség elhárítása érdekében.

A kormányfő elmondta: péntek délelőtt összeül a védelmi tanács Emmanuel Macron francia elnök vezetésével.

Csütörtökön a nizzai Notre-Dame-bazilikában egy férfi késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte. A támadásban hatan megsebesültek. Az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomozást indított, a támadót meglőtték, miközben elfogták, ezért kórházba került. Az AFP francia hírügynökség rendőri beszámoló alapján azt írta: egy férfival és egy nővel a templomban végzett a támadó, a harmadik áldozat, egy nő pedig egy közeli bárban keresett menedéket, de belehalt súlyos sebeibe. Azóta kiderült, hogy egy szemtanú riasztotta a rendőrséget egy, a város által kiépített speciális védelmi rendszeren.

Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán.

Mindkét esetben iszlamista indíttatást sejtenek a háttérben. Beszámolók szerint a nizzai merénylő azt kiabálta, hogy "Allah akbar", sőt még az orvosi ellátása alatt is ezt ismételgette.

A muszlimok csütörtökön ünneplik Mohamed próféta születésének évfordulóját.

Macron: Franciaországot támadták meg

Franciaországban délután harangszóval emlékeznek az áldozatokra.

Emmanuel Macron francia elnök a helyszínre érkezett és rendőri vezetőkkel egyeztetett a történtekről. Elítélte a merényletet, azt mondta, az országra iszlamista terrorista támadt.

"Egyértelmű, hogy Franciaországot támadták meg" - mondta elnök, kitérve arra, hogy a nap folyamán több őrizetbe vétel történt, és megsebesítették a szaúd-arábiai Dzsiddában működő francia konzulátus egyik őrét.

Nem engedünk semmit a francia értékekből, mindenekelőtt a hinni vagy nem hinni szabadságából - hangsúlyozta Macron. Az elnök egységre szólította fel az országot, és arra, hogy ne engedje a terror szellemének.

Az államfő ígéretet tett arra, hogy megvédelmezik a francia területen lévő fontos imahelyeket - közöttük a templomokat -, iskolákat,

és az Őrszem (Sentinelle) terrorellenes keretében eddigi 3000-ről 7000-re növelik az ezen létesítmények védelmére felvonultatott katonák létszámát, tekintettel a vasárnapi mindenszentek ünnepére.

Pénteken ülésezik a védelmi tanács, amelyben új intézkedéseket hoznak.

A támadás ügyében a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot terrorista indíttatásból elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt.

Az InfoRádióban Tálas Péter elmondta: az egyéni támadások megakadályozása, leleplezése nagyon nehéz feladat, a hatóságoknak most a szakértő szerint az a "szerencséje", hogy a gyanúsított életben maradt, ki lehet faggatni. A döntő kérdés hasonló esetek felderítésekor az, hogy az elkövető a hatóságok, belügyi szervek látókörébe került-e már korábban, valamint hogy a közösségi oldalakon volt-e aktivitása a cselekményével kapcsolatban - ez utóbbi ugyanis gyakori a jellemzően az interneten radikalizálódó embereknél.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője arra is utalt, hogy Emmanuel Macron francia elnök többek között egy büntethetőséget is lehetővé tevő új szabályozással is fel kíván lépni azok ellen a közösségek ellen, amelyekben radikalizálódnak a későbbi elkövetők. Ebben jelentős szerepük van különböző muzulmán köröknek, amelyeken belül nagy számban fordulnak elő – Franciaországban, Nagy-Britanniában is – szélsőséges prédikátorok és a radikalizálódást elősegítő szélsőséges vezetők.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×