eur:
393.07
usd:
363.56
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A fehérorosz állami televízió és rádió által közreadott, videofelvételről készített képen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök golyóálló mellényben, Kalasnyikov-géppisztollyal felfegyverkezve köszönti a minszki elnöki palotát védő rohamrendőröket, miközben a közelben a távozását követelő tömeg tüntet 2020. augusztus 23-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással győzött.
Nyitókép: MTI/AP/Fehérorosz állami televízió és rádió

Több dolgot is kérhet Moszkva cserébe Fehéroroszország megsegítéséért

A tüntetések miatt válságba került fehérorosz gazdaság megsegítéséről tárgyalhat ma az orosz miniszterelnök Minszkben. Ez lehet a téma az orosz és a fehérorosz elnök találkozóján is. Az InfoRádiónak nyilatkozó Deák András szerint a katonai segítségnyújtásnak kevés az esélye.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szeptember 3-án Minszkbe utazik – ezt az orosz külügyminiszter közölte szerdán, miután fogadta Fehérorosz kollégáját. Szergej Lavrov azt is megerősítette, hogy Putyin orosz és Lukasenka fehérorosz elnök két héten belül tárgyalóasztalhoz ülnek. Hozzátette, hogy Moszkva elismeri az augusztus 9-én megtartott fehérorosz elnökválasztás eredményét, és kifejezte reményét, hogy párbeszéd útján sikerül majd stabilizálni a helyzetet az országban. Deák András Oroszország-szakértő szerint a miniszterelnöki és az elnöki szintű találkozón is elsősorban gazdasági kérdésekről lesz szó. A belorusz gazdaság ugyanis komoly bajba került az utóbbi hetek tüntetései és sztrájkjai után.

Szükség van valamiféle orosz pénzügyi-gazdasági segítségnyújtásra ebben a helyzetben, aminek Oroszország valószínűleg meg fogja kérni az árát

– fejtette ki Deák András. Minden bizonnyal intézményi garanciákat szeretnének kapni arra – Lukasenkától vagy tőle függetlenül –, hogy a befolyásuk megmarad, mivel az olajfinomítók, az energetikai infrastruktúra, illetve az export iparágak terén mindig egy "feles-tulajdon" érvényesül. Moszkva kérhet továbbá a gazdasági segítségért cserébe a két ország unióját erősítő lépéseket is – tette hozzá a szakértő.

Lukasenka múlt héten már megállapodott Putyinnal a korábban kapott 1 milliárd dollárnyi orosz hitel refinanszírozásáról. Oroszország a rendvédelmi erőiből is tartalékot hozott létre, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak. Deák András szerint a nyílt katonai beavatkozásra kevés az esély.

Vlagyimir Putyin nem hajlik most erre, részben azért, mert nem lenne népszerű az orosz lakosság körében sem. A szakértő szerint lehet ugyanakkor valamiféle titkosszolgálati együttműködés, továbbá az oroszok érthető módon tartanak attól, hogy egy, az Ukrajnában lezajlott forradalomhoz hasonló láncolat indulhat be Fehéroroszországban, ám nyílt beavatkozásra azonban ezzel együtt sincs szerinte esély.

Fehéroroszországban az elnökválasztás óta zajlanak tüntetések, az ellenzék szerint ugyanis Lukasenka csalással szerezte meg hatodik államfői mandátumát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×