eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Megrongálódott épületek Bejrútban, a kikötőben bekövetkezett, hatalmas erejű, kettős robbanás utáni napon, 2020. augusztus 5-én. A detonációk következtében legkevesebb száz ember életét vesztette, több mint négyezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A robbanások okát még vizsgálják. A jelek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az első robbanást, a második pedig azért lett rendkívüli erejű, mert nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonnányi ammónium-nitrát robbant be, amelyet hat éve kobozott el, és azóta egy kikötői raktárban tárolt a vámhivatal.
Nyitókép: MTI/EPA/Nábil Munzer

Magyar mentők Bejrútban - Idegen bútorokat vágott be az épületekbe a lökéshullám

Az InfoRádióval friss tapasztalatait megosztó Pavelcze László szerint még tíz évig Libanon és fővárosa külföldi, tevékeny segítségre szorulhat.

Hazaérkeztek szerda este a katasztrófa sújtotta libanoni fővárosból a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai, akik egészségügyi és gyógyászati felszerelésekkel, gyógyszerekkel és pénzadománnyal segítik a robbanás miatt otthontalanná vált családokat. A tapasztaltakról beszélt Pavelcze László veszélyhelyzet-kezelési igazgató az InfoRádióban.

"Az élet soha nem fog visszatérni a normális kerékvágásba, hiszen 250-300 ezer lakás vált lakhatatlanná,

az ottaniak barátoknál, ismerősöknél élnek most. Nincs az utcán hajléktalan vagy sérült ember, mindenki valamilyen formában lakhatáshoz jutott, de az otthonokat valamikor majd pótolni kell" - mondta Pavelcze László.

A baptisták az elmúlt egy hétben kétfős kontingenssel voltak kint.

A "pénzesebb" segítségnyújtók kutatómentőkkel érkeztek, ezt felmérve a libanoni kormány egy idő után belőlük már nem kért többet, hanem gyógyszert, pénzt, egyéb segélyt kértek, ezért kelt útra a szervezet elnökével, dr. Szilágyi Bélával párban Pavelcze László.

"Itt mi már többször jártunk, ismerjük a kinti partnerszervezeteket. Rengeteget tudtunk tenni, láttunk el sérülteket, akik azt kérték, kössük át a sebeiket, fertőtlenítsünk, tiszta kötéseket rakjunk fel. Néztünk olyan romokat, épületeket, ahol a baptisták rendrakásban tudtak segíteni, illetve kérték tőlünk, hogy ítéljük meg, mit lehet tenni még egy egy adott helyen.

A legutolsó napon tartottunk az ottaniaknak egy gyorstalpalót, hogy hogyan kell egy ilyen területen viselkedni, mozogni, milyen felszerelés szükséges.

A pénzadományból tisztálkodószereket vásároltak, és élelmiszercsomagokat is összeállítottunk a helyi partnerekkel" - sorolta Pavelcze László.

Voltaképpen előkészíteni mentek a későbbi segítségnyújtást, amely akár tíz évet is felemészthet.

Mint hangsúlyozta, a romeltakarítás utcai részét hihetetlenül gyorsan megoldották helyben, amikor eljöttek, már szinte minden utca járható volt autóval Bejrút katasztrófa sújtotta részében, már az épületek takarításánál tartottak, ahol ez lehetséges volt.

"Az épületekbe a lökéshullámok idegen bútorokat vittek be" - érzékeltette az állapotokat a magyar szakember.

Az épületek nagy része állva maradt, csak olyanok, mintha a "ruhájukat felfújta volna a szél".

Pavelcze Lászlóék maguk is visszatérnek, most ezt készítik elő. Azt mondta, biztos, hogy a baptisták által vezetett keresztény iskola működtetését támogatni fogják, itt üldözött gyerekek tanulnak.

A bejrúti robbanásról és annak következményeiről az Infostart minden cikkét elolvashatja ITT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×