eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kormányellenes tüntetők jelszavakat skandálnak Bejrútban 2020. augusztus 6-án, két nappal a kikötői negyedben történt, pusztító erejű, kettős robbanás után.
Nyitókép: MTI/EPA/Nábil Munzer

Káosz Bejrútban, kormányellenes tüntetések, összecsapások a robbanás után

Összecsaptak a rendfenntartókkal a tiltakozók, előkerült a könnygáz, többen megsebesültek.

A bejrúti robbanás miatt felindult tüntetők csaptak össze biztonsági erőkkel csütörtökön a libanoni fővárosban. A robbanás által romokban heverő egyik utcán a parlament épületének közelében a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket és üzleteket rongáltak meg.

Az oszlatás során többen megsérültek.

Az utcákra vonult emberek a bejrúti kikötői negyedet romba döntő keddi robbanásban a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény - hírügynökségek szerint - széles körben elterjedt a libanoni lakosság körében. Már a robbanást megelőzően is számos megmozdulás volt a libanoni vezetés ellen, amelyet sokan a helyi lakosok közül korruptnak tartanak.

Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amelyet a koronavírus-járvány az utóbbi hónapokban kiélezett. A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel.

A történtek okait még nem sikerült tisztázni. A katonai ügyészség szerint 16 embert vettek őrizetbe a robbanással kapcsolatban.

Közben a mnemzetközi segítség újabb elemeként bejelentették, hogy az amerikai hadsereg élelmiszert, gyógyszert, palackozott vizet szállít a robbanás sújtotta Bejrútba.

A segélyszállítmányokat a libanoni hadsereg kapja meg, és a bejrúti amerikai nagykövetséggel és a USAID amerikai fejlesztési és segélyszervezettel együttműködve gondoskodik a szétosztásáról is.

Három, C-17-es típusú katonai szállító repülőgép indul Bejrútba, fedélzetükön gyógyszerrel, élelmiszerrel, palackozott vízzel. Az első gép már fel is szállt Katarból, ahol amerikai katonai támaszpont van. A másik két gép egy napon belül útnak indul.

Azt is bejelentették, hogy az amerikai kormányzat kész további segítséget nyújtani Libanonnak "e szörnyűséges tragédia idején". A tábornok kiemelte az amerikai és a libanoni hadsereg közötti partnerkapcsolat fontosságát is. Amerikai sajtójelentések szerint Washington azt tervezi, hogy legalább 15 millió dolláros segítséget nyújt Bejrútnak. A konkrétumokat várhatóan pénteken jelenti be a kormányzat.

Nagy erőkkel folyik a kutatás a túlélők után

Még mindig mintegy száz embert tartanak nyilván eltűntként, ötezernél is több sérültje van minden idők egyik legpusztítótt, nem nukleáris eredetű robbanásának, amelyben több mint 130-an vesztették életüket.

A bejrúti robbanásról és annak következményeiről az Infostart összes cikkét elolvashatja ITT.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×