eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Ankara újfent mecsetté változtatná a Hagia Sophiát

Megdöbbentőnek és elszomorítónak nevezte I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, hogy Törökország tervbe vette, hogy a Hagia Sophiát ismét mecsetté alakítsák át.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az elmúlt hetekben többször szorgalmazta, hogy az épület váljon ismét muszlim imahellyé. Az Hagia Sophia sorsáról július elején dönt az úgynevezett államtanács Törökországban.

A Hagia Sophia, törökül Ayasofya a VI. században épült, Justinianus császár uralkodása idején és akkor a bizánci építészet kicsúcsosodása és a világ legnagyobb keresztény temploma volt. Konstantinápoly 1453-as bevételét követően az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A világi jelleget öltő Török Köztársaságban azonban 1934 óta az épület múzeumként működik.

Az átalakítás híre nyomán Kathpress katolikus hírügynökség a Wall Street Journal című amerikai lapra hivatkozva számolt be I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka reakciójáról, miszerint a konstantinápolyi egyház 17 évszázada túlél, és Isten akaratával örökre fennmarad a Boszporusz partján.

„Mit mondjak keresztény vezetőként és konstantinápolyi pátriárkaként? Ahelyett, hogy összekötne minket, megoszt bennünket egy 1500 éves örökség” – fogalmazott az Hagia Sophiával kapcsolatban az egyházi vezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×