eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4+Ausztria csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2018. június 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Morawiecki: Lengyelország győzelemre áll a járvány elleni harcban

A járvány legdrámaibb szakaszában sem kellett betegeket "szelektálni", időseket a lélegeztetőgépekről lekapcsolni, amint ez egyes országokban történt - mondta Mateusz Morawiecki kormányfő.

A politikus az utóbbi évtizedekben Lengyelországot ért legsúlyosabb válságnak nevezte a járványt. Egyúttal megállapította: a társadalmi fegyelemnek, a kormány által elrendelt intézkedéseknek köszönhetően "a lengyelek győzelemre állnak a vírus elleni harcban".

Kiemelte:

Lengyelország több elemzésben is élenjáró, "olyan államként, amely a magányos haláltól mentett meg embereket".

A vírushoz kötődő halálos esetek száma a gazdagabb országokban 15-ször, olykor 30-szor is magasabb - mondta Morawiecki. Rámutatott: Lengyelországban a járványkórházak az előző hetekben legfeljebb 20-30 százalékos kihasználtsággal működtek, jelenleg 90 százalékos szabad kapacitással rendelkeznek.

"Eszünkbe se jutott, hogy szelektáljuk a betegeket, számunkra az emberi méltóság és az élet a legmagasabb érték" - jelentette ki a kormányfő. Jelenleg pedig "már az egészség és a munkahelyek megőrzése szempontjából biztonságosabb irányban tartunk" - értékelt.

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter közölte: Lengyelországban a járvány során egymillió lakosra 28 haláleset jutott, míg egyes nyugat-európai országokban ez a szám öt-hatszázat tesz ki.

"Napok, talán hetek kérdésének" mondta a lengyelországi határnyitást a közép-európai országokkal

Jacek Czaputowicz külügyminiszter kedden, miután észt, lett és litván kollégáival tárgyalt. A miniszter utalt a térség alacsony halálozási rátájára a járvány során. Úgy látta: ez is módosíthat a nemzetközi kapcsolatokon.

"Kapcsolatunk a szomszédainkkal jelenleg fontosabb lehet, mint a távolabbi országokkal" - jelentette ki. Lengyelországnak ezentúl szorosabban kell együttműködnie nemcsak a balti államokkal, hanem Csehországgal, Szlovákiával vagy Németországgal is - vélekedett.

Az egészségügyi tárca adatai szerint Lengyelországban lassul a járvány terjedése. Kedd reggelig több mint 930 ezer vírusteszt alapján összesen 24 271 fertőzést mutattak ki, 11 726-an felgyógyultak, 1081 beteg elhunyt. A legtöbb fertőzést a Sziléziai vajdaságban tartják számon - a bányavidéken május elején járványgóc keletkezett, a vírust több mint 4 ezer bányásznál mutatták ki. A megfertőzött, karanténba helyezett vájárok 95 százaléka tünetmentes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×