eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Távozik a gyilkossággal vádolt lesothói kormányfő

Bejelentette lemondását Thomas Thabane lesothói miniszterelnök, akit első feleségének meggyilkolásával vádolnak, s akinek távozásával több hónapos belpolitikai válság zárulhat le az afrikai országban.

A 80 esztendős, több mint három éve hatalmon lévő Thabanétól az őt ért vádak miatt saját pártja és a koalícióban lévő többi politikai erő is megvonta támogatását, és erőteljes nyomást gyakoroltak rá, hogy önként váljon meg tisztségétől. Thabane azonban mindvégig ellenállt. Ügye a koalíció széthullásához vezetett, miután kiderült, hogy nincs már kellő parlamenti támogatottsága az ország további irányításához.

A belpolitikai válság megoldásában dél-afrikai diplomaták próbáltak közvetíteni az egymással szembenálló felek között. Időközben Thabanénak még voltak "próbálkozásai", katonákat és páncélozott járműveket vezényelt ki a főváros, Maseru utcáira, hogy rendet tegyen "az állam irányítása alól kicsúszott elemek" között. A dél-afrikai delegáció megérkezését követően a katonák visszatértek a kaszárnyákba.

A lesothói kormány dél-afrikai közvetítőkkel és a helyi politikai pártokkal április 20-én megállapodott arról, hogy biztosítják Thomas Thabane "méltóságteljes visszavonulását". A miniszterelnök részben engedni próbált, eredetileg azt tervezte, hogy idős korára hivatkozva csak július végén mond le. Egy héttel ezelőtt azonban a parlament szóvivője bejelentette, hogy Thanabénak sokkal előbb, május 22-ig kell távoznia kell hivatalából. A koalíciós kormány eddigi parlamenti többségét biztosító négy párt ideiglenesen megegyezett abban, hogy a pénzügyminiszter, Moeketsi Majoro váltja Thanabét a kormányfői poszton. Thabane ezután már nem ellenkezett, hétfőn bejelentette távozását.

A miniszterelnök volt feleségét, az 58 éves Lipolelo Thabanét 2017 nyarán, két nappal Thomas Thabane beiktatása előtt lőtték agyon Maseruban. A gyilkosság miatt február elején a miniszterelnök mostani felesége, Maesaiah Thabane ellen is már vádat emeltek azzal a gyanúval, hogy nyolc bérgyilkost bízott meg a kormányfő volt feleségének meggyilkolásával. Az asszonyt óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Thomas és Maesaiah Thabane tagadta a vádakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×