eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák kormányfő (j-b) a Kohézió Barátai csoport kormányfői találkozóját megelőző V4-es egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Angela Merkellel tárgyalnak kedden a visegrádi országok kormányfői

A kedd délelőttre tervezett videokonferencia központi témája az új koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz.

A videokonferencia Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák miniszterelnök, illetve Angela Merkel német kancellár csúcstalálkozóját helyettesíti, amelyet eredetileg áprilisban, a cseh visegrádi elnökség keretében terveztek Prágában - jelentette hétfőn Prágából a CTK hírügynökség a cseh kormányfői hivatalra hivatkozva.

A csúcstalálkozó központi témája az új koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz. A kormányfők véleményt cserélnek az időszerű európai politikai problémákról, és megvitatják az aktuális gazdasági kérdéseket, valamint a regionális együttműködés témáját is.

Angela Merkel az utóbbi években rendszeres vendége a visegrádi kormányfői csúcstalálkozóknak. A legutóbb találkozóra tavaly februárban Pozsonyban került sor. A kormányfők és a kancellár akkor egyebek között megegyeztek egy közös projektben, amely segítene Marokkónak enyhíteni a migrációs problémákat, és tárgyaltak az Északi Áramlat gázvezetékről is, amely a kelet-közép-európai országok megkerülésével a Balti-tengeren keresztül szállítja majd az orosz földgázt Németországba.

A V4-ek és Németország között miniszteri szinten is rendszeres a párbeszéd. Az öt ország külügyminisztereinek Prágába tervezett márciusi találkozója a koronavírus-járvány miatt szintén elmaradt. A tanácskozás később videokonferencia formájában valósult meg. Miután az idei év második felében Németország lesz az Európai Unió soros elnöke, a miniszterek megvitatták a német elnökség prioritásait is.

Csehország június végéig tölti be a V4-ek elnöki tisztségét.

A koronavírus-járvány miatt a hagyományos visegrádi találkozók március óta gyakorlatilag szünetelnek, illetve videokonferenciák formájában valósulnak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×