eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Maradj otthon - Az élet gyönyörű feliratú falfestmény előtt megy két nő Los Angelesben 2020. április 7-én, a koronavírus-járvány idején.

Drámai a helyzet az Egyesült Államokban

Egy nap alatt több mint 30.000 új esetet regisztráltak. Egyedül New York államban kedden 779-en haltak meg.

Lassan befogadhatatlan számok érkeznek az Egyesült Államokból: a Worldometers szerdai adatai szerint 434.927 fertőzöttet regisztráltak eddig – összehasonlításul: a második legtöbbet Spanyolországban, 148.220 esetet, utána Olaszország következik 139.422-vel).

Az amerikai adat 31.935 napi új fertőzöttet jelez, intenzív osztályon több mint 9000 embert ápolnak, és már 14.788 ember elhunyt a Covid-19 betegség következtében. Ez utóbbi szám egy nap alatt 1940-nel emelkedett. Eddig 22.891 ember gyógyult meg.

Az elhunytak száma két nap óta van 2000 közelében, a regisztrált fertőzöttek száma pedig hat napja egy kivétellel folyamatosan napi 30.000 fölött alakul.

Messze a legrosszabb a helyzet New York államban, ahol 149,316 embert tartanak nyilván fertőzöttként, egy nap alatt 6932-vel emelkedett a számuk. Az elhunytaké pedig 779-cel, 6268-ra.

A New Yorkkal szomszédos New Jersey-ben "csak" 47,437 fertőzött szerepel a hivatalos nyilvántartásban, egy nap alatt 3021-gyel nőtt a számuk. Az elhunytaké 1504, ami 272 fővel több az egy nappal korábbinál.

Michiganben az utolsó 24 órás adatok szerint 1376-tal nőtt a fertőzöttek száma, elérve a 20.346-ot. Az elhunytak száma 114-gyel 959-re emelkedett.

Szintén rossz a helyzet Kaliforniában, Louisianában, továbbá Massachusetts és Pennsylvania államokban, Floridában, valamint még Illinois-ban is tízezer fölött van a regisztrált esetszám.

New York állam elesett

Andrew Cuomo kormányzónak hétfő óta minden nap azt kell közölnie, hogy az adott napon szedte a járvány a legtöbb halálos áldozatot.

"Van egy jó hírem és van egy rossz" - kezdte sajtókonferenciáját helyi idő szerint szerdán. Jó hírként említette, hogy a társadalmi elkülönülés gyakorlata eredményes. A rossz hírről pedig úgy fogalmazott: nemcsak rossz, hanem "borzalmas", ugyanis

folyamatosan emelkedik a Covid-19 betegségben elhunytak száma,

majd részletezte az adatokat.

Hozzátette: a koronavírus-járványban meghaltak száma messze felülmúlja a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban elhunytakét. A terrortámadásban 2753 ember halt meg New Yorkban. A koronavírus-járvány eddig már

több mint négyezer áldozatot követelt New York városában és több mint hatezret egész New York állam területén.

A kormányzó bejelentette: több vírustesztet végeznek majd a kisebbségi közösségekben, a spanyolajkúak és az afroamerikaiak között. Bejelentette azt is, hogy a munkanélküli segélyért folyamodó minden egyes embernek 600 dollárral megnövelik a segély összegét. "A szövetségi kormányzat átutalja majd ezt, de New York állam nem vár, azonnali hatállyal kifizeti az embereknek" - mondta.

Cuomo közölte azt is, hogy az idén a New York-iak levélben szavazhatnak majd. A kormányzó az eredetileg április 28-ra kiírt előválasztásokat már korábban elhalasztotta június 23-ra. A sajtótájékoztatón elmondta: látta a televízióban a hosszú, tömött sorokat a kedden Wisconsinban megrendezett előválasztásokon és szerinte ez "teljes nonszensz".

New Yorkhoz hasonlóan New Jersey államban is megteltek a halottasházak, ezért Phil Murphy kormányzó több hűtőkamiont kért a szövetségi kormánytól.

Wyoming az egyetlen amerikai tagállam, ahonnan nem jelentettek koronavírus miatti halálesetet.

"A korlátozások erősítésének ideje jött el"

A társadalmi távolságtartás gyakorlata eredményes, látszanak a remény első sugarai - jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport tagja szerdán a Fox televíziónak adott interjújában.

Fauci ugyanakkor elmondta azt is, hogy az új típusú koronavírus kiváltotta Covid-19 betegségben elhunytak száma még növekedni fog.

A járványügyi szakember figyelmeztetett, hogy a növekvő munkanélküliség és az egyre romló gazdasági helyzet ellenére sem szabad enyhíteni a járvány megfékezését szolgáló korlátozásokon. Mint fogalmazott: éppen ellenkezőleg,

"a korlátozások további erősítésének ideje jött el".

Fauci úgy vélekedett, hogy New Yorkban - az új fertőződések és a halálesetek emelkedése ellenére is - kezd laposodni a járvány görbéje. Kifejtette azt is, hogy a Fehér Ház munkacsoportjában dolgoznak azon a tervezeten, amely meghatározná, hogy az amerikaiak mikor, hogyan, milyen ütemben térhetnének vissza a munkába, és általában a normális mindennapi élethez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×