eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Angela Merkel német kancellár érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek a következő keretköltségvetéssel foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. február 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Friss hírek Merkelről, új szakasz előtt Németország

Negatív Angela Merkel német kancellár harmadik koronavírus-tesztje, de továbbra is otthonról látja el hivatali feladatait - jelentették be.

A szövetségi kormány tájékoztatása szerint

a kancellár még néhány napig házi karanténban marad.

Angela Merkel nyolc napja, március 22-én vonult karanténba, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől kát nappal korábban védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.

Németországban új szakasz kezdődik a koronavírus-járványban, ami a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatai számának emelkedésével jár - mondta a legismertebb német szakértő, Christian Drosten, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársasággal indított podcastjának hétfői kiadásában.

Mint mondta,

a nemzetközi összevetésben eddig alacsony halálozási arány annak is tulajdonítható, hogy Németországnak szerencséje volt.

A járvány kezdetén főleg fiatal, sportos emberek fertőződtek meg, például hobbi sielők, akik egy sívakációról hozták magukkal a vírust, és hasonló korú társaik között terjesztették. Az utóbbi napokban viszont újabb rétegekben, más korosztályokban is felütötte a fejét a kórokozó, például idősotthonokban - mondta Christian Drosten.

Német hírportálok hétfői összefoglalói szerint legkevesebb 50 ember halt meg a Covid-19 betegségben időseket ellátó intézményekben. A legsúlyosabb helyzet egy würzburgi és wolfsburgi idősotthonban alakult ki. A würzburgi otthon 13 lakójával, a wolfsburgi intézményben 17 fertőzöttel végzett a betegség. Az esetek száma napról napra emelkedik, a hatóságok szigorú intézkedésekkel igyekeznek gátat vetni a folyamatnak. A wolfsburgi esetek miatt az alsó-szászországi tartományi kormány valamennyi bentlakásos otthonra felvételi tilalmat rendelt el.

A német társadalom több mint 20 százalékát kitevő idősek - a nagyjából 17,5 millió 65 éven feletti - helyzete így tovább súlyosbodik. A járvány eddig is ellátási feszültségeket okozott, mert az utazási korlátozások miatt több tízezer otthoni ápolást végző közép-, és kelet-európai munkavállaló esett ki a rendszerből.

Valamennyi korosztályt és az összes tartományt együttvéve hétfő este 63 929 fertőzöttet tartottak számon a Németországban a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 5682 esettel - 9,7 százalékkal - több az egy nappal korábbi 58 247-nél. A halálos áldozatok száma 455-ről 560-ra emelkedett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×