eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, védelmi miniszter a párt vezetőségi ülésén Berlinben 2020. január 10-én. Német hírportálok jelentése szerint Kramp-Karrenbauer bejelentette, hogy idén nyáron távozik pártvezetői tisztségéből és nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a 2021-es szövetségi parlamenti választáson.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kiss J. László: AKK nem állt a helyzet magaslatán

Bejelentette távozását pártvezetői tisztségéből Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke. Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint az Angela Merkel kancellár utódjaként felépített politikus az alacsony népszerűsége mellett a rossz döntései miatt távozik a CDU éléről.

Annegret Kramp-Karrenbauer döntése nem derült égből villámcsapás, pártelnökké választása óta már több jel is utalta arra, hogy problémák vannak körülötte – mondta Kiss J. Lászó. A CDU 2018. decemberi hamburgi tisztújító kongresszusán is csak kis előnnyel tudott nyerni Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőjével szemben, és azóta sem javult látványosan a népszerűsége. Lemondása közvetlen oka természetesen a türingiai válság – tette hozzá az egyetemi tanár.

Ismeretes, a botrányt kavaró erfurti Landtagban szerdán tartott miniszterelnök-választás után Annegret Kramp-Karrenbauer tárgyalásba kezdett a CDU helyi szervezetével annak érdekében, hogy előre hozott választásokat tartsanak, de ezt az opciót a helyi szervezet egyöntetűen elutasította, lévén azzal lehet számolni, hogy egy újabb választás a CDU-nak jelentene veszteséget és rossz pozícióba hozná a pártot.

Közben a Dél-Afrikában tartózkodó Angela Merkel elfogadhatatlannak minősítette, hogy az AfD, valamint a CDU támogatásával egy liberális politikus lett a miniszterelnök. Vagyis

a kancellár nagyon határozottan a pártelnöki szerepbe lépett, szavainak pedig erős rezonanciái lettek

– fogalmazott Kiss J. László.

A történetnek még az is a része, hogy a már említett Friedrich Merz bejelentette, feladja karrierjét az amerikai BlackRock vagyonkezelőnél, és csak a politikának kíván élni, és a CDU soraiban még aktívabb lenni.

Ezeket a „mozaikkockákat” összerakva Annegret Kramp-Karrenbauer lépése nem is annyira meglepő, magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő.

A CDU szebb napokat is látott 40-42 százalékos támogatottsága a jelenlegi felmérések alapján 27 százalék körül áll országosan, ami ugyancsak szerepet játszhat a pártelnök távozásában. Ami a lényeg, hogy egy válsághelyzetben a párt elnöke, a világpolitikában csak AKK-ként emlegetett politikusnő nem állt a helyzet magaslatán,

nem tudta az akaratát keresztülvinni,

és a türingiai pártársakat abba az irányba befolyásolni, hogy egy új választással kerüljenek ki a válságból – hangsúlyozta Kiss J. László, megjegyezve: Annegret Kramp-Karrenbauer korábban hadügyminiszterként sem csillogott annyira fényesen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×