eur:
394.82
usd:
367.54
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Igazi európai gesztust tett egymás felé három balkáni ország

A jövő évtől már útlevél nélkül, csupán a személyi igazolvány felmutatásával utazhatnak egymáshoz Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia állampolgárai - egyebek mellett erről állapodott meg a három ország vezetője vasárnap Ohridban.

Aleksandar Vucic szerb elnök, Edi Rama albán és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök az úgynevezett

mini schengeni övezet

létrehozásáról egyeztetett a tóparti városban. Megállapodtak abban, hogy legfeljebb két éven belül jelentősen megkönnyítik az emberek, áruk, szolgáltatások és a pénz forgalmát a térségben. Hozzátette: az a cél, hogy a korábbi összetűzéseket és gyűlöletet felváltsa a normális emberi viszonyok légköre.

Zoran Zaev szerint ez az első önállóan megindított kezdeményezés a Nyugat-Balkánon. Mint mondta, a kezdeményezést Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia indította, de a térség többi országát is szeretnék bekapcsolni.

A politikusok megállapodtak abban is, hogy olyan intézkedéseket vezetnek be, amelyekkel csökkenthető a teherforgalmat érintő többórás várakozási idő, és egységes munkaengedélyeket vezetnek be, hogy megkönnyítsék a munkavállalást a térség országaiban.

A tervek között szerepel az is, hogy a három ország honosítás nélkül elismerje a megszerzett okleveleket,

ezzel is átjárhatóbbá válik a munkaerőpiac. Úgy vélekedtek, hogy az intézkedések bevezetése után a térség a befektetők számára is vonzóbbá válik.

A találkozón a meghívás ellenére nem vett részt Hashim Thaci koszovói államfő, aki a közösségi médiában tudatta, azért nem ment el Ohridba, mert véleménye szerint az ilyen regionális kezdeményezéseknek mindaddig nincs értelmük, amíg Szerbia és Bosznia-Hercegovina nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×