eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Őrködő katonák a párizsi rendőr-főkapitányságnál 2019. október 3-án, miután egy férfi késsel rendőrökre támadt az épületben. A támadó egy rendőrt súlyosan megsebesített, mielőtt agyonlőtték.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Újabb letartóztatások a párizsi késeléssel kapcsolatban

Franciaországban 5 embert letartóztatott a rendőrség, mert a gyanú szerint kapcsolatban állt a párizsi késelővel.

A 45 éves támadó, Mickael Harpon informatikus 2003 óta dolgozott a rendőrség hírszerzési igazgatóságán, és október elején konyhakésekkel gyilkolta meg négy kollégáját.

A férfi 2008-ban tért át az iszlám hitre. Az első vizsgálatok szerint környezete tudta róla, hogy egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel. Azt állította, hogy "megérti" a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárban elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit, valamint a szélsőséges szalafista mozgalomhoz tartozó emberekkel tartott kapcsolatot.

A hétfő reggel őrizetbe vettek között van egy imám, aki szerepel azoknak a személyeknek a listáján, akiket a francia nemzetbiztonságra nézve potenciális fenyegetésnek tartanak. A muszlim vallási vezető az elkövető lakóhelyén, a Párizshoz közeli Gonesse egyik imaházában prédikált, ahová a gyilkos is rendszeresen eljárt.

Pénteken Gonesse polgármestere közölte: az imámot alkalmazó muszlim szervezet úgy döntött, felbontja a szerződését, és azonnal eltávolítja őt a helyi közösségből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×