eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Donald Trump amerikai elnök beszél a 46. Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2019. március 2-án. Az évenkénti konferenciát az Amerikai Konzervatív Unió rendezi befolyásos republikánus, konzervatív politikusok és értelmiségiek részvételével.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Donald Trump: nem a fegyvertartás a hibás, hanem a gyűlölet

A nemzetnek el kell ítélnie a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget - mondta Donald Trump amerikai elnök, reagálva a hét végén elkövetett, számos halálos áldozatot és sebesültet követelő két tömegmészárlásra.

"Nemzetünknek egyhangúlag kell elítélnie a rasszizmust, az elvakultságot és a fehér felsőbbrendűséget" - fogalmazott az amerikai elnök a Fehér Házból valamennyi amerikai tévécsatornán élőben közvetített beszédében. Hozzáfűzte: "ezekre az ideológiákra vereséget kell mérni, a gyűlöletnek nincs helye Amerikában".

Trump az internetet, a sajtót, a videojátékokat okolta e gyűlöletből fakadó bűncselekményekért.

Az internetet veszélyesnek nevezte - ahogyan fogalmazott: - "a radikalizálódott és zavart elméjűek számára", a videojátékokról pedig úgy vélekedett, hogy "ünneplik" az erőszakot. "Fel kell hagynunk az erőszak dicsőítésével társadalmunkban" - szögezte le.

Belföldi terrorizmusnak minősítette a szombaton a texasi El Pasóban és vasárnapra virradóra pedig az ohiói Daytonban elkövetett tömeggyilkosságokat. Közölte: utasítja az igazságügyi minisztériumot a törvényhozásnak teendő olyan javaslatra, amely

biztosítja, hogy "a gyűlöletbűncselekmények és a tömegmészárlások elkövetői halálbüntetést kapjanak".

Hozzátette: a halálbüntetést ezekben az esetekben "gyorsan, határozottan és évekig tartó szükségtelen késlekedés nélkül" kell meghozni.

Donald Trump sürgette a mentális betegségekre vonatkozó törvények reformját, mondván, az esetleges fenyegetések elkerülése végett jobban és korábban kell azonosítani az ilyen betegségekkel küszködőket. "Ha szükséges, a várhatóan erőszakos cselekményeket elkövetőket el kell különíteni a társadalomtól" - fogalmazott, egyértelműen a mentális betegségeket és a gyűlöletet, nem pedig a fegyvertartást téve felelőssé a történtekért.

Beszédében nem tért ki az egyik, hétfőn reggeli Twitter-bejegyzésében foglaltakra: a bevándorlási reformra. A beszéde előtt ugyanis azt írta mikroblogjában: "a jelenlegi törvényhozásnak iszonyúan szüksége van egy bevándorlási reformra. Valami jót, hacsak nem nagyszerűt kell kihoznunk e két tragikus eseményből".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×