eur:
394.83
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Gond volt az EP-választással Nagy-Britanniában

Az első két országban csütörtökön lezajlott az Európai Parlament következő, 2019 és 2024 közötti ciklusának tagjait megválasztó voksolás. Hollandiából és a brexit késlekedése miatt voksolásra kényszerülő Nagy-Britanniából megérkeztek az első információk.

Nagy-Britanniában a választók brit idő szerint 22 óráig - közép-európai idő szerint 23 óráig - adhatták le szavazataikat, Hollandiában 21 óráig tartott a voksolás.

Az eredményeket, a többi országéval együtt, vasárnap este 23 óra után ismertetik, mert Olaszországban ekkor zárnak a szavazóhelyiségek.

Nagy-Britannia

Csütörtökön bejelentések érkeztek arról, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül sokan nem tudták leadni szavazatukat, mivel nevük nem szerepelt a választói listán. A Reuters azt írta, hogy a választók állítása szerint az urnáknál a nevük ki volt húzva azzal, hogy nem sikerült minden szükséges adminisztratív papírmunkát elintézniük az átjelentkező külföldi voksolóknak időben.

A brit választási bizottság közleményében azzal magyarázta a helyzetet, hogy a kormány csak nagyon rövid idővel a csütörtöki szavazás előtt jelentette be Nagy-Britannia részvételét az EP-választáson. A testület megfogalmazása szerint ez "befolyásolta azt az időszakot, amely alatt az (EU)-állampolgárokban tudatosodott", hogy ha a brit EP-választásokon akarnak részt venni, akkor egy megszabott jogi eljárással át kell jelentkezniük a brit választói névjegyzékbe. A Reutersnek nyilatkozó egyik érintett ugyanakkor azt mondta, hogy ő a 12 napos határidő lejárta előtt bejelentkezett, csak a papírja egyszerűen nem ért el időben a célállomáshoz.

A konzervatív párti brit kormány egyébként már nem tervezte a részvételt az idei EP-választásokon, mivel ha sikerült volna tartani az eredeti menetrendet, a brit EU-tagság március 29-én megszűnt volna. A kapkodós szervezés így könnyen oka lehetett a fenti problémának.

A The3Million nevű kampánycsoport, amely a Nagy-Britanniában élő mintegy 3 millió külföldi EU-állampolgár érdekképviseletére alakult, csütörtök esti közleményében felháborítónak nevezte a történteket, és teljes körű vizsgálat megindítását követelte.

A The Guardian című baloldali brit napilapnak egy jogi szakértő, aki uniós jogi kérdésekre szakosodott, azt mondta, hogy a brit kormány diszkrimináció címén perelhető. Anneli Howard szerint már az is tiltott megkülönböztetést jelent, hogy a külföldi EU-állampolgároknak szavazati joguk nagy-britanniai gyakorlásához formanyomtatványokat kellett kitölteniük, jóllehet a brit állampolgárok esetében erre nem volt szükség.

Hollandia

Az Ipsos közvéleménykutató cég exit poll felmérésének eredménye szerint meglepetés született, mert az előzetes felmérésekkel ellentétben úgy tűnik, a baloldali Munkáspárt (PvdA) nyerheti az EP-választást - írta a Reuters. A hollandoknak járó 26 képviselői helyből ők bárhatóan 5-öt szereznek meg. Ezt a pártot vezeti Frans Timmermans, az Európai Szocialisták pártja által az Európai Bizottság élére javasolt jelölt.

Az felmérés szerint a jobbközép Kereszténydemokrata Tömörülés és a konzervatív-liberális kormánypárt, a VVD (Mark Rutte miniszterelnök pártja) egyaránt 4-4 képviselői helyhez jutna. Ez az eredmény meglepetésnek számítana, mert az utolsó közvélemény-kutatások a VVD győzelmét és a szélsőjobboldali FvD előretörését jósolták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×