eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatot tesz Bécsben 2019. május 18-án, miután korrupciós botrány miatt lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a koalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője. Kurz bejelentette a kormánykoalíció felbontását és új választások mielőbbi kiírását javasolta.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Hétfőn dől el Sebastian Kurz sorsa

Hétfőre tűzte ki az ellenzéki kezdeményezésű bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár ellen Wolfgang Sobotka parlamenti elnök.

A házelnök elmondta, úgy ítélte meg, hogy az európai parlamenti választások utáni időszak alkalmasabb a rendkívüli parlamenti ülés megtartására, mint a május 26-i EP-szavazás előtti.

Sobotka is az eddigi kormánykoalíció fő erejét adó Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozik, mint a kancellár.

A bizalmatlansági indítványt Kurz ellen Peter Pilz, az ellenzéki Liste Jetzt (Most Lista) vezetője kezdeményezte. Kedden megerősítette: az indítványt csak a rendkívüli ülés napján, 27-én fogja beterjeszteni. "Biztos vagyok benne, hogy sikerül, és Kurz kedden már nem lesz kancellár" - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

A kisebb koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) úgy nyilatkoztak eddig: nem kizárt, hogy megszavazzák az indítványt.

Az SPÖ közölte kedden: azt szeretnék, ha a szeptemberi előrehozott választásokig a ügyvezető kormány kizárólag csak szakértőkből állna, mert "csak ez teremthetne bizalmat és stabilitást ebben a nehéz helyzetben".

A 32 éves Kurz a szavazás eredményeképpen elveszítheti kancellári tisztségét 18 hónap után.

"Minden a május 27-i bizalmatlansági indítványtól függ. A dátum az ÖVP-nek kedvez, miközben a Szabadságpárt azt szerette volna, még az EP-választás előtt szavazzon a parlament a bizalmatlansági indítványról. Ennek a sikere a szociáldemokratákon fog állni vagy bukni, akik egyelőre nagyon megosztottak a kérdésben; bizalmatlansági indítványra egyébként a második világháború, vagyis a második osztrák köztársaság óta nem volt példa" - írta le a helyzetet az InfoRádióban Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője.

Arra a kérdésre, hogy az osztrák közvéleményt mennyire rázta meg a botrány, elmondta, "eléggé hangos lett ez az esemény". Úgy véli, Strache politikailag bevégezte, egy ekkora botrány után nem láthat el közfunkciót a jövőben.

Kurz szombaton este kezdeményezte az előrehozott választásokat, amikor felmondta a koalíciót az FPÖ-vel. Ez utóbbi oka, hogy Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke aznap lemondásra kényszerült egy korrupciós botrány miatt. A botrány péntek este robbant ki, miután a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízatások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×