eur:
403.6
usd:
354.2
bux:
96520.82
2025. június 8. vasárnap Medárd

Teherűrhajót bocsátott fel a SpaceX

Sikeresen felbocsátották szombaton a SpaceX amerikai űripari vállalat Dragon típusú teherűrhajóját, amely utánpótlást szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS); a start után néhány perccel a hordozórakéta első fokozata sikeresen landolt egy tengeri platformon.

A Dragon teherűrhajót helyi idő szerint hajnali három óra körül bocsátották fel a floridai Cape Canaveralban lévő légi támaszpontról.

Eredetileg péntekre tervezték a felbocsátást, de az Atlanti-óceánon, a parttól 22 kilométerre horgonyzó platform elektromos rendszerében észlelt problémák miatt egy nappal elhalasztották. Szombaton rajta landolt a hordozórakéta új gyorsítófokozata. Az eredeti tervek szerint a Cape Canaveralon kellett volna landolnia, a SpaceX azonban még nem számolta fel azokat a károkat, amelyeket a Crew Dragon kísérleti személyszállító kapszulájának felrobbanása okozott április 20-án.

A mostani felbocsátáskor használt Dragon teherszállító űrkapszulát másodszor vették igénybe: előzőleg 2017 augusztusában már vitt terhet az ISS-re.

A szombati volt Elon Musk űrvállalatának, a SpaceX-nek a 17. "kereskedelmi" űrmissziója, amely során utánpótlást szállítanak az ISS-re. Ezúttal 2,5 tonna rakományt továbbítanak az űrállomásra, illetve több, tudományos kísérletekhez használandó berendezés is a Dragon fedélzetén van. Egyikük, az Orbiting Carbon Observtory-2 a szén-dioxid mennyiségét fogja mérni a Föld légkörében, és segít megérteni azt, hogy milyen összefüggés van a szén-dioxid és a klímaváltozás között.

Címlapról ajánljuk
Íme az összes hiba, amit a légkondival elkövethetünk

Íme az összes hiba, amit a légkondival elkövethetünk

Első használat előtt mindenképpen takarítsák ki és fertőtlenítsék a légkondicionáló berendezéseket, különben súlyos fertőzéseket kockáztatnak - figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ levegőhigiénés szakértője. Szigeti Tamás az InfoRádióban elmondta: a klimatizált helyiségben csak 8-10 Celsius fokkal legyen hűvösebb, mint odakint, és ne felejtsünk el szellőztetni.

Kézműves pékek az Arénában: liszt, víz, só – és minden, ami a jó kenyérhez még kell

A kézműves pékek ma már nemcsak kenyeret sütnek, hanem élelmiszer-kultúrát is teremtenek: a jó kenyér náluk nem csupán három összetevőből áll, hanem sok év tapasztalat, tudatos alapanyag-választás és szenvedély is kell hozzá – erről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Fülöp Ádám, a Pipacs Pékség alapító tulajdonosa és Fekete Gergő, az Artizán Pékség tulajdonosa, a Kézműves Kenyér Társaság alelnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.10. kedd, 18:00
Sós Endre
a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×