eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
A brit parlament által közreadott kép Theresa May brit miniszterelnökről a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) tartott alsóházi vitában Londonban 2019. március 27-én. May közölte a kormányzó Konzervatív Párt frakciójával, hogy kész távozni tisztségéből a Brexit-tárgyalások következő – az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokról szóló – szakaszának kezdete előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament/Mark Duffy

Brexit: megpróbálják a szinte lehetetlent

A brit kormány tervei szerint pénteken ismét a londoni alsóház elé kerülhet a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodás.

Andrea Leadsom, az alsóház vezetője - aki e minőségében a kormányzó Konzervatív Párt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag - a következő napok alsóházi napirendjét ismertető csütörtöki parlamenti felszólalásában ugyanakkor nem jelezte egyértelműen, hogy lesz-e újabb szavazás is a brexitmegállapodásról.

Felidézte azonban, hogy a brexit halasztásáról az EU-val elért megállapodás értelmében pénteken, brit idő szerint 23 óráig - közép-európai idő szerint éjfélig - el kell fogadni a megállapodást ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a rendezett távozásra megállapított új, május 22-i határnapon tudjon kilépni az Európai Unióból.

Elfogadott brexitmegállapodás nélkül Londonnak április 12-éig kell jeleznie a brexitfolyamat további menetével kapcsolatos terveit, vagy pedig március 30-án kizuhannak az EU-ból.

Két jelentős akadály

A brit parlament szerdán este hagyta jóvá a brexit elhalasztását, néhány órával azután, hogy Theresa May utolsó aduját előhúzva a konzervatívok egyik keményvonalas csoportja, az 1922-es Bizottság előtt

felajánlotta, hogy lemond, ha cserében elfogadják a parlamentben a válási egyezményt.

A patthelyzet feloldásának egyelőre még útjában áll a kisebbségi tory kormányt kívülről támogató, rendkívül EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP): a parlamenti többséghez szükséges lenne a voksaik megszerzése, ők azonban a szerda esti állás szerint nem hajlandóak elfogadni, hogy az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben megkötni egy átfogó kétoldalú kereskedelmi egyezményt.

További nehézség, hogy John Bercow házelnök közölte: addig nem enged újra a parlament elé terjeszteni az egyezményt, amíg az előző két verzióhoz képest nincsenek benne jelentős változtatások.

E két problémára igyekszik egyelőre megoldást találni a kormány, és ezért nem véglegesítették a pénteken beterjeszteni kívánt indítványt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×