eur:
394.65
usd:
364.56
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Brüsszel, 2018. június 28.Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján az esemény első napján, 2018. június 28-án. (MTI/EPA/Nicolas Lambert)
Nyitókép: Nicolas Lambert

Éles vitára számíthat az olasz kormányfő

Kedden áll az Európai Parlament elé Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az Európa Jövőjéről szóló vitasorozatban. Az olasz sajtó szerint könnyen meglehet, hogy a vita politikai összecsapásba fordul.

A bevándorlás, a gazdaság és a francia-olasz kapcsolatok – a legnagyobb olasz napilapok szerint ez a három témakör alapjaiban határozhatja meg Giuseppe Conte olasz kormányfő és az európai parlamenti képviselők közti keddi vitát. Az Euronews portál elemzője szerint az Európa Jövőjéről szóló disputa végül éles szóváltásba és politikai összecsapásba fog fordulni: a liberálisok és demokraták szövetsége Róma bevándorláspolitikájáról, a zöldek francia frakcióvezetője, Philippe Lamberts pedig várhatóan az elmérgesedett olasz-francia kapcsolatokról fog néhány keresetlen szót ejteni.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini nevével fémjelzett keményvonalas bevándorláspolitika ugyanis jelentős ellenállást és éles kritikát váltott ki az európai törvényhozás baloldali, liberális és zöld pártcsaládjaiból és végül kenyértöréshez vezetett. Az Európai Bizottság novemberben kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg a római adminisztrációt, miután Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes az EU-s befizetések leállításával fenyegette meg a testületet, arra hivatkozva, hogy az Európai Unió szerinte képtelen volt megoldást találni a migráció jelentette kihívásokra. Bár végül megállapodtak – az olasz kormány 2,04 százalékra csökkentette költségvetési deficitét –,

az olasz gazdaság továbbra is aggasztó képet mutat:

az államadósság-ráta a GDP 130 százalékára rúg, a romló konjuktúramutatók és üzleti bizalmi indexek már az egész euróövezet stabilitását fenyegetik.

Az olasz szakszervezetek sem nézik jó szemmel a gazdaság recesszióját: a hétvégén több százezer ember vett részt az érdekképviseletek demonstrációján Rómában. Az elmúlt négy év legnagyobb olaszországi tüntetésén a résztvevők gyors gazdaságpolitikai változásokat sürgettek. Az egyik legnagyobb szakszervezet elnöke a megmozduláson elmondta: a befektetések volumene mintegy 30 százalékot zuhant az elmúlt évtizedben Olaszországban.

Elemzők szerint a múlt héten mélypontra zuhantak a francia-olasz kapcsolatok is: a párizsi külügyminisztérium bekérette római nagykövetét, miután Luigi di Maio olasz miniszterelnök-helyettes tárgyalóasztalhoz ült a francia sárgamellényes mozgalom vezetőivel.

Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×