eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Főként Szudánból és Csádból érkezett illegális bevándorlók tábora a párizsi Porte de la Villette felüljáró alatt 2019. január 11-én.
Nyitókép: Főként Szudánból és Csádból érkezett illegális bevándorlók tábora a párizsi Porte de la Villette felüljáró alatt 2019. január 11-én. MTI/AP/Francois Mori

Sajátos népszámlálás kezdődik Párizsban

A párizsi önkormányzat mintegy kétezer önkéntes segítségével csütörtök este második alkalommal is összeszámolja az utcán éjszakázó hajléktalanokat. A városháza szerint azért van szükség a "pillanatfelvételre", mert ezáltal ösztönözhetik az állam tevékenységét.

Az amerikai nagyvárosokhoz hasonlóan Párizsban először 2018. február 15-én számolta össze az utcán alvó hajléktalanokat a fővárosi önkormányzat háromszáz szakembere mintegy 1700 önkéntes segítségével. Akkor 3035 fedél nélküli embert találtak a francia fővárosban, 12 százalékuk nő volt.

Franciaországban a sürgősségi szállások biztosítása központi állami feladat, illetve a megyék hatáskörébe tartozik, a párizsi városháza az akcióval ezért elsősorban a kormányt kívánja ösztönözni a feladata ellátására.

A számlálásnak azonban politikai vonzata is van, miután a jelenleg a párizsi utcán éjszakázók jelentős része migráns.

Miután a France terre d'asile (FTDA) nevű civil szervezet összesítése szerint január elején 2230 ezer afgán, szudáni, eritreai és szomáliai migráns élt sátortáborokban a párizsi utcákon, a francia kormány januárban megkezdte a táborhelyek felszámolását és az emberek elhelyezését, aminek következtében Dominique Versini, szolidaritási kérdésekért felelős főpolgármester-helyettes szerint legalább ötszázzal csökkent az utcán alvók száma.

A prefektúra tájékoztatása szerint 1262 embert helyeztek el átmeneti szállásokon hat táborhely felszámolását követően, Párizs északi részén január 22-én, 24-én, 25-én, 29-én, 31-én és február 5-én.

Csütörtök este 10 órától önkéntesek, az önkormányzat, valamint a párizsi tömegközlekedési vállalat (RATP) munkatársai együtt járják végig az utcákat, metrómegállókat, parkokat, pályaudvarokat, játszótereket és a párizsi körgyűrű menti rejtet zugokat, hogy kiderüljön, pontosan hányan élnek szabadtéren. A kérdőíveken azt is rögzítik, hogy a hajléktalanok mióta fedél nélküliek és milyen ellátásban részesülnek.

"Az általános hangulat politikai okai miatt az állampolgárságra vagy a származási országra nem kérdezünk rá" - mondta sajtótájékoztatóján a párizsi városvezető. "Nekünk az a politikánk, hogy nincs különbség a hajléktalanok között" - tette hozzá.

A számlálás adatait február 14-én teszi közzé az önkormányzat.

A tavalyi tél óta Párizsban 21 500-ról 23 ezerre emelkedett a sürgősségi férőhelyek száma az átmeneti szállásokon, amelyekből hétezret az önkormányzat tart fent. Országos szinten a francia állam idén ötmilliárd euróval több pénzt biztosít segélymunkások foglalkoztatására és 150 ezer férőhelyet tart fent, ami 7300-zal több, mint 2018 telén.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 6. 11:42
×
×
×
×