eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Ferenc pápa a vízkereszt ünnepe alkalmából tartott szentmisén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2019. január 6-án. A vízkereszt a nyugati keresztény egyház számára a karácsonyi ünnepkör zárónapját jelenti, míg az ortodox keresztények vízkeresztkor ünneplik Jézus Krisztus születését.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Pászkán Zsolt: szembesíthetik helyzetükkel Ferenc pápát az erdélyi magyarok

A katolikus egyházfő május végén utazik Romániába, és erdélyi látogatásán a magyarokkal szembeni jogsértésekről is szó eshet – mondta az InfoRádiónak Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője.

A római katolikus egyház feje romániai híveit látogatja meg. "Három csoportot különböztethetünk meg, ez tükröződni fog a látogatás helyszíneiben is. Bukaresten kívül természetesen elmegy Csíksomlyóra, hiszen a magyar katolikusokkal elsősorban itt találkozhat, a moldvai katolikusokkal Jászvásáron, a görög katolikusokkal pedig Balázsfalván" - fogalmazott az elemző az InfoRádiónak.

Mint rámutatott, a Magyar Katolikus Egyház is egyértelműen üdvözölte a látogatást. A kezdeti médiavisszhangra pillantva két véleményáramlatra hívta fel a figyelmet.

"Az egyik szerint nem szabad túllátni azon, ami valóban lesz, tehát azon, hogy a katolikus egyház feje találkozni fog a katolikus hívekkel. Nem várható különösebb politikai állásfoglalás olyan ügyekben, melyek például a magyar katolikusokat hátrányosan érintik."

A másik vélemény szerint a látogatás jó alkalom arra, hogy a megoldatlan kisebbségi helyzettel, jogsértésekkel a pápát személyesen szembesítsék. "Nem csak az egyházi oktatással vannak döcögések és akadályok - a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc katolikus középiskolát említeném -, de

a visszaszolgáltatások is nem csak, hogy leálltak Romániában, de visszafordítási kísérletek is vannak, már visszaszolgáltatott egyházi intézményeket államosítanak vissza a bíróságok segítségével"

- mutatott rá a szakértő. Fontos lesz látni szerinte, hogy a pápai látogatás ezekben az ügyekben akar-e előrelépést elérni, vagy egyszerűen csak egy udvariassági látogatást tesz Ferencpápa.

A látogatás technikai részleteiről Pászkán Zsolt elmondta, Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke már most jelezte, hogy

fel kell készülni a nagy számú érdeklődő és hívő látogatására, időben helyet kell foglalniuk azoknak, akik mindkét eseményen részt akarnak venni

- utalt arra, hogy Ferenc pápa és a csíksomlyói búcsú két külön esemény lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×