eur:
394.2
usd:
363.93
bux:
71247.18
2024. július 8. hétfő Ellák
Donald Trump amerikai elnök tévébeszédet intéz a nemzethez a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájából 2019. január 8-án. Trump a jóslatokkal ellentétben nem jelentett be szükségállapotot az illegális bevándorlás miatt az amerikai-mexikói határkerítésnél kialakult helyzet kezelésére, és leszögezte: beleegyezne abba, hogy a déli határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Carlos Barria

Trump: soha nem dolgoztam Oroszország javára

Donald Trump amerikai elnök visszautasította azokat a sajtóban megjelent állításokat, amelyek szerint korábban Oroszország javára dolgozott volna.

"Soha nem dolgoztam Oroszország javára, ezt önök mindenki másnál jobban tudják" - mondta Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház előtt újságíróknak.

Trump a The New York Timesben és a The Washington Postban a hét végén hétvégén megjelentetett cikkeire utalt. A The Washington Post arról írt, hogy az elnök a 2017-es, Hamburgban a G20-országcsoport találkozójáűnak keretében, Vlagyimir Putyinnal tartott négyszemközti tanácskozásán Putyinnal elkérte a tolmács jegyzeteit és arra kérte őt, hogy a részletekről ne tájékoztassa még az amerikai kormány tagjait sem.

A The New York Times pedig meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán, James Comey igazgató menesztése után nyomozást indított Donald Trump elnök ellen, mert az volt a benyomása, hogy az elnök orosz érdekeket szolgál.

A vizsgálatot két szálon indították meg: az elhárítás azt vizsgálta, hogy Donald Trump szándékosan vagy akaratlanul dolgozott-e Moszkva javára, a bűnügyi nyomozás pedig azzal foglalkozott, hogy Comey menesztésével az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

Donald Trump az újságíróknak azt hangoztatta, hogy a The New York Timesban megjelent írás

"csak egy nagy kövér kacsa".

Hozzátette: "azokat az embereket, akik ezt csinálták, rajtakapták, és közismerten csirkefogók". Az elnök ezzel arra a két volt FBI-munkatársra utalt, akiknek hónapokkal ezelőtti kongresszus meghallgatásán kiderült, hogyan szövetkeztek ellene az irodán belül, hogy lejárassák őt. Trump azt mondta: "jót tett" az Egyesült Államoknak James Comey eltávolításával.

A The Washington Post cikkével kapcsolatos kérdésre Trump úgy reagált: fogalma sincs, mi van az említett tolmács jegyzeteivel.

A két cikk kisebb vihart kavar a washingtoni politika berkeiben. Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor, a szenátus igazságügyi bizottságának tagja egy televíziós interjúban azt mondta, hogy az FBI-hoz fordul információkért a nyomozás részleteiről. Ha ez a vizsgálat valóban megtörtént, arról a kongresszusnak tudnia kell - mondta Graham. Egyúttal aggályokat is is megfogalmazott: "hogyan tehette ezt az FBI? Miféle fékek és ellensúlyok rendszere működik ott?" - mondta.

Demokrata párti kongresszusi politikusok arról nyilatkoztak vasárnap, hogy közelebbről megvizsgálják majd az ügyet és kongresszusi meghallgatásokat helyeztek kilátásba.

Újságírói kérdésre válaszolva hétfőn Trump azt mondta: nem fogadja meg Lindsey Graham szintén vasárnap felvetett tanácsát, miszerint újra kellene indítani valamennyi kormányzati hivatal munkáját és utána kellene ismét megkezdeni a tárgyalásokat a demokrata párti politikusokkal az amerikai-mexikói határra tervezett fal építéséről.

Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Ahogyan az a levegőben lógott a költségvetés komoly elcsúszása miatt, a kormány ismét adóemeléssel foltozza be a büdzsét és ezzel közvetve elismerte, hogy az idei megemelt hiánycélt sem tudná tartani. A bejelentés pozitív olvasata, hogy a kormány felismerte a költségvetés felborulásából fakadó kockázatokat és kezeli azokat. Az érem másik oldala, hogy ezúttal sem piackonform lépésekről döntött, ezúttal sem tartós, kiadásoldali intézkedésekről van szó, ami miatt minden ilyen csomag tűzoltásjelleget ölt. Az elszálló költségvetési hiányt toldozgatással és ideiglenesnek ígért adókkal igyekszik menteni a kormány, az ördögi körnek nevezhető kiigazítási spirálból úgy tűnik, nincs kiút, mivel strukturális intézkedéseket nem találunk az akciótervben. Ennek pedig megfizetjük az árát, az ország befektetői megítélésében, a forint árfolyamának változékonyságában, valamint az esetleges későbbi hitelminősítői lépésekben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×