eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Aachen, 2018. január 29.Az aacheni Egyetemi Kórház 2018. január 29-én. Német újságok 2018. január 28-i beszámolói szerint a Volkswagen, a Daimler és a BMW által alapított és időközben már megszűnt, a szállítási szektor környezeti és egészségügyi helyzetével foglalkozó európai kutatócsoport (EUGT) megbízásából az aacheni Egyetemi Kórház egyik intézete 25 emberen tanulmányozta a dízel üzemanyag füstjében lévő egyik gáz, a nitrogén-dioxid (NO2) hatását. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)
Nyitókép: SASCHA STEINBACH

Új fejlemény a dízelbotrányban

Egy augsburgi bírósági ítélet új fejezetet nyitott a Volkswagen 2015 szeptemberében kipattant dízelbotrányában.

Első fokon úgy rendelkeztek, hogy az autógyártónak vissza kell fizetnie a felperes magánszemélynek a 2012-ben vásárolt Volkswagen Golf eredeti, teljes vételárát, azaz közel 30 ezer eurót. A bírósági indoklás szerint az autógyártó szándékosan és erkölcstelen módon olyan szoftvert telepített a járműveibe, amely kifejezetten a károsanyag-kibocsátási adatok meghamisítására szolgált. A bíróság szerint a VW-konszern célja az eladások és a nyereség bármi áron történő növelése volt – írja a Világgazdaság.

A vállalat közleménye alapján fellebbezni fognak, mert meggyőződésük szerint az eljáró bíróság félreértelmezte a törvényt. Emlékeztettek arra, hogy eddig

csaknem kilencezer ügyben döntöttek első-, illetve másodfokon a dízelbotránnyal kapcsolatos perekben a német bíróságok, és ezek többségében elvetették a kártérítési igényeket.

A Volkswagen hangsúlyozta, hogy a kérdéses dízelek tulajdonosait nem érte se kár, se veszteség, mert járműveik biztonságosak és közlekedésre alkalmasak.

A németek 11 millió autóba telepítették az adathamisító szoftverüket, ebből félmilliót az Egyesült Államokban értékesítettek. Ott a levegőtisztaság-védelmi előírások szigorúbbak voltak, ahogy az ellenőrzés is, hiszen a csalást is az ottani környezetvédelmi hatóság (EPA) leplezte le. Amerikában a simlis dízeleket a cég visszavásárolta, méghozzá avulási foktól függő, de rendkívül méltányosnak számító áron.

A Volkswagen 2016 júniusában 15,3 milliárd dollár értékű megállapodást kötött az amerikai hatóságokkal, amelynek értelmében tízmilliárd dollárért visszavásárolja azokat az autókat, amelyekre a csalódott tulajdonosaik nem tartanak igényt, emellett 2,7 milliárd dollárért támogatja a kaliforniai légszennyezettséget csökkentő beruházásokat és programokat, és kétmilliárdot a tiszta technológia kidolgozására ajánl fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×