eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Nem várt problémát okozhat a klímaváltozás: emelkedhet az öngyilkosságok száma

A klímaváltozás hatására növekedhet az öngyilkosok száma Finnországban: kutatók szerint a november és március között várható napfényhiány áll a háttérben.

A klímaváltozás hatására a sötétség növekszik az ország déli és középső részén. A hótakaró csökkentené a sötétséget, mostanában azonban télen egyre gyakrabban inkább eső esik - mondta el Reija Ruuhela, a Finn Meteorológiai Intézet munkatársa.

"Minél kevesebb a fény, annál több az öngyilkosság"

- emelte ki. Hozzátette, hogy a férfiakat nagyobb mértékben érinti a probléma, mint a nőket. A férfiak esetében az öngyilkosságok kockázata az alacsony légnyomású időszakokban növekszik, míg a nőknél a magas légnyomás hatására.

Az eredmények a klímaadatok és a finnországi öngyilkossági statisztikák összehasonlításán alapulnak. Finnországban az öngyilkosságok száma 1990 óta csökkent. Ruuhela szerint a klímaváltozás megállíthatja ezt a pozitív folyamatot.

Mintegy 1500 öngyilkosságot jelentettek 1990-ben Finnországban, ezt követően a szám folyamatosan csökkent. 2016-ban azonban 757 esetet regisztráltak, ekkor 50-nel nőtt az öngyilkosságok száma a statisztikai hivatal jelentése szerint.

Ruuhela szerint a finnek számára, akik a hideg időjárás elviselésére edződtek a történelem során, új jelenség a hosszú meleg időszak. A szakértő szerint az országnak fel kell készülnie a melegebb időjárásra.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×