eur:
396.34
usd:
370
bux:
71815.18
2024. július 2. kedd Ottó
Sassnitz-Mukran, 2016. december 6.Daruval rakodják az Északi Áramlat (Nord Stream) földgázvezeték új, 1200 kilométer hosszú vezetékpárjának megépítéséhez szükséges elemeket az északkelet-németországi Sassnitz-Mukran kikötőjében 2016. december 6-án. A földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről 2015 júniusában írt alá szándéknyilatkozatot a szentpétervári gazdasági fórumon az E.On, a Shell, és az ÖMV olajvállaltok, valamint a Gazprom orosz állami gázipari monopólium képviselői. Az évi 55  milliárd köbméteres gázszállítási kapacitásra tervezett vezeték lefektetése a tervek szerint 2017-ben kezdődik meg. (MTI/EPA/Jens Büttner)
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Büttner

Keményen visszaszólt az USA-nak a Gazprom-vezér

Az Egyesült Államok unió mellé rendelt amerikai nagykövete kedden amerikai ellenlépéseket helyezett kilátásba, ha Oroszország megépíti a gázvezetéket, ami összekapcsolja Németországgal.

Az amerikai fenyegetések ellenére is meg fog épülni az Északi Áramlat 2 földgázvezeték - jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója. "Önök is láthatják, hogy már 200 kilométert megépítettünk és a többit is meg fogjuk építeni" - jelentette ki az energiaipari cégóriás vezetője a Kommerszant című gazdasági napilap kérdésére válaszolva.

Miller Gordon Sondland, az Európai Unió mellé rendelt amerikai nagykövet keddi figyelmeztetésére reagált, amely szerint az Egyesült Államok lépéseket tehet annak érdekében, hogy megakadályozza az Északi Áramlat 2 tervezett kiépítését Oroszország és Németország között. A diplomata szerint Washingtonnak ehhez számos módszer áll a rendelkezésére.

Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter is többször bírálta a tervezett vezetéket, melynek lefektetését az Egyesült Államok mellett Lengyelország, Lettország, Litvánia és Ukrajna is ellenzi.

Gennagyij Smal, az orosz kőolaj- és gázipari szövetség elnöke a Sputnik állami rádiónak nyilatkozva hangot adott véleményének, amely szerint

az Egyesült Államok az Európába irányuló orosz gázszállítások akadályozásával a saját, az árát tekintve a dotáció ellenére sem versenyképes cseppfolyósított földgáza (LNG) konkurenciáját próbálja meg kiszorítani.

Smal is azt hangoztatta, hogy az Északi Áramlat 2 meg fog épülni, mert Európában igényt tartanak rá.

Szeptember óta épül a két új vezeték

Finnország partvidékénél szeptember elején kezdődött meg a tervek szerint Oroszországot Németországgal majdan összekötő földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése, és folyik az építkezés német területi vizekben is.

Az Északi Áramlat 2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter - a már meglévő vezetékpárral azonos - szállítási kapacitású vezetékkel bővíthetik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az Északi Áramlat 2 a tervek szerint orosz, finn, svéd, dán és német területi vizeken halad majd keresztül. A csőfektetési engedélyt a Nord Stream 2 AG Dánia kivételével az összes érintett országtól beszerezte.

A Gazprom áprilisban közölte, hogy nem zárja ki az Északi Áramlat 3 földgázvezeték megépítését sem.

Címlapról ajánljuk

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×