eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Gyévai Zoltán: nem kell félni az EU-n belüli vitáktól

Megerősödve jöhet ki az Európai Unió a Brexit folyamatából – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a BruxInfo főszerkesztője. Gyévai Zoltán szerint Németországban egy rövidtávú válság kezelése miatt indították be a rakétákat; ezért folytat kétoldalú tárgyalásokat a migrációról a német kancellár.

Továbbra is van rá esély, hogy még idén elfogadják a felek a Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló dokumentumokat – vélekedett Gyévai Zoltán. „Ez egy olyan művelet lesz, amelybe mindenki egy kicsit bele fog rokkanni” – fogalmazott. „Az, hogy kiválik egy ország, amelyik számos szempontból fontos volt, de számos szempontból gyengítette az integráció irányát, például védelmi politikában a britek nem nagyon engedték az Európai Uniót ellépni, ennek vannak pozitív és vannak negatív oldalai is” – tette hozzá. A szakértő szerint Brexit egységbe kovácsolta az Európai Uniót. Kérdéses azonban, hogy az EU képes lesz-e egységesen és megerősödve kijönni ebből a helyzetből, de

„a vitáktól nem kell feltétlenül félni”.

Gyévai Zoltán úgy látta: Európa számára az a kulcskérdés, hogy fenn tudja-e tartani autonóm cselekvési lehetőségét és képességeit az új világrendben. „Az esze eddig is megvolt az Európai Uniónak, még ha nem mindig tudta használni, de izmokat is tudnia kell növeszteni” – fogalmazott a BruxInfo főszerkesztője. A uniónak meg kell védenie határait és javítania kell közvetlen környezetére ható kisugárzóképességét. Ugyanis, hogy ha mások fogják eldönteni a Nyugat-Balkán, a Földközi-tengeri medence vagy pedig a közel-kelet sorsát – például a kínaiak, az oroszok vagy az Egyesült Államok – akkor az Európai Unió mindig csak elszenvedője lesz e döntéseknek – tette hozzá.

Németország rakétái

Bár mára nem érezteti úgy hatását a migránsválság, mint 2015-ben: áttevődtek a migrációs útvonalak és csökkent az Európai Unióba érkezők száma is; ám több uniós országban – mint Olaszországban vagy Franciaországban – mostanra érződnek csak a társadalmi reakciók a politikában – vélekedett Gyévai Zoltán. Angela Merkel Német kancellár ez ellen küzd most. „Ezért van az szerintem, hogy Németországban egy rövid távú válságnak a kezelésére most beindították a rakétákat azért, hogy kétoldalú megállapodásokat kössenek” – fejtette ki a szakértő, aki szerint ez nem iktatja ki az európai megoldások szükségességét. Kiemelte:

a kétoldalú megoldások alkalmazása azt mutatja azt, hogy nincs működőképes modell európai szinten.

Sokszor emellett kényszerítő belpolitikai elemekre is kell reagálnia az uniónak – tette hozzá Gyévai Zoltán. A BruxInfo főszerkesztője megjegyezte: Németországnak „személyes” problémája akad, „valahogy az Európai Uniós mechanizmusok is beindulnak azért, hogy mentsük meg Merkelt”.

Bár a német vezetés korábban még elutasította a menedékkérők elosztására tett olasz felvetést, 2015-ben a közvélemény hangulata és a német történelem kompenzálására irányuló törekvés okán a humanitárius hangnemre tért. A szakértő szerint Németországban – a történelmi megbánási folyamat eredményeként – létezik egy fék, mely „mélyen befolyásolja a német hozzáállást”.

Gyévai Zoltán komoly kalkulációs hibának nevezte, hogy Németország akkor egy év alatt befogadott csaknem 1 millió menedékkérőt, ám – mint mondta – több évnek kellett eltelnie, hogy a lakosság lássa mindennek a következményeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×