eur:
394.82
usd:
367.84
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Szingapúr, 2018. június 12.Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójuk kezdetekor 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/The Straits Time/Kevin Lim)
Nyitókép: KEVIN LIM

Trump: már nem Észak-Korea a legnagyobb probléma, aludjanak jól

Donald Trump amerikai elnök szerint Észak-Korea többé nem jelent nukleáris fenyegetést.

Az amerikai elnök a Twitteren üzente ezt szerdán, miután hazaérkezett Szingapúrból, ahol Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tárgyalt.

"Épp most landoltam, ez egy hosszú út, de

mindenki sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát most, mint amikor átvettem a hivatalomat.

Nincs többé nukleáris fenyegetés Észak-Korea részéről. A találkozó Kim Dzsong Unnal érdekes volt, és nagyon pozitív tapasztalattal szolgált. Észak-Koreának nagy jövőbeli potenciálja van" - írta Trump.

"Mielőtt átvettem a hivatalt, az emberek úgy gondolták, hogy háborúba lépünk Észak-Koreával.

Obama elnök azt mondta, hogy Észak-Korea a legnagyobb és legveszélyesebb problémánk. Már nem az, aludjanak jól éjszaka"

- írta Trump.

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető kedden Szingapúrban találkozott egymással. A történelmi jelentőségű csúcstalálkozón aláírt közös nyilatkozatban Phenjan a teljes atomfegyver-mentesítés, Washington pedig Észak-Koreának nyújtandó biztonsági garanciák mellett kötelezte el magát, egyelőre határidők és konkrétumok nélkül.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség szerdai beszámolója szerint az amerikai elnök és az észak-koreai vezető a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg szingapúri csúcstalálkozón, és kölcsönösen látogatásra hívták egymást. Trump kifejezte abbéli szándékát, hogy az Egyesült Államok szünetelteti a Dél-Koreával közös, Észak-Korea számára provokatív hadgyakorlatok megtartását mindaddig, amíg Washington és Phenjan tárgyalásokat folytat egymással - tette hozzá a hírügynökség.

Trump váratlan bejelentése, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, meglepte Dél-Koreát és Japánt is - írta az AP hírügynökség.

Moszkva: csak politikai megoldás létezik

Donald Trump és Kim Dzsong Un találkozója megerősítette, hogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet politikai rendezésének nincs alternatívája - hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

"A találkozó eredményeit még alaposan ki kell elemezni, de már magát azt a tényt, hogy a találkozó létrejött, és hogy a közvetlen párbeszéd megkezdődött, csakis üdvözölni lehet" - mondta.

Peszkov hangsúlyozta, hogy az ilyen találkozók, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel zárulnak, hozzájárulnak a feszültség csökkenéséhez a félszigeten, és eltávolítják a helyzetet attól a kritikus ponttól, ahova az alig néhány hónapja sodródott. Hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mindig is azt hangoztatta, hogy a politikai és diplomáciai eszközökkel történő rendezés, a közvetlen párbeszéd az egyetlen járható út.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy sajtótájékoztatón hangot adott meggyőződésének, hogy a Koreai-félsziget összes problémája - beleérve a régió fokozatos atomfegyver-mentestését és a biztonsági garanciák nyújtását - nem oldható meg kétoldalú alapon, amerikai-észak-koreai formátumban. Hangsúlyozta, hogy Trump és Kim közvetlen kapcsolatfelvétele "megérdemli a támogatást".

Rámutatott, a Szingapúrban aláírt dokumentum csak egy keretmegállapodás, az észak-koreai nukleáris potenciálra vonatkozó részletek kidolgozása pedig nagyon sokáig tart majd. Lavrov reményét fejezte ki, hogy a tárgyalófeleknek lesz elég türelmük a munkához.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×