eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Brüsszel lépett Brexit-ügyben

Javaslatot tett az Európai Bizottság szerdán az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló tárgyalások megindítására, és egyúttal közzétette az egyeztetésekre vonatkozó irányelveit.

"Néhányan azt az illúziót keltették, hogy a Brexit nem lesz jelentős hatással az életünkre, a tárgyalásokat pedig gyorsan le tudjuk zárni, de nem ez a helyzet" - jelentette ki brüsszeli sajtóértekezletén Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója.

"Szilárd megoldásokra és jogi pontosságra van szükség, és ez időbe telik" - tette hozzá.

A bizottsági javaslatot még az uniós tagállamok kormányainak jóvá kell hagyniuk, ez május 22-én várható. Sokak szerint azonban a "valódi" tárgyalások csak a június 8-i brit előrehozott választások után kezdődhetnek majd meg.

Mindenre fel vannak készülve

Megállapodásra kíván jutni az Európai Unió a brit kormánnyal az uniós kilépés feltételeiről és a jövőbeli kapcsolatokról, de arra is fel van készülve, hogy ez nem fog sikerülni - mondta Michel Barnier.

Sajtóértekezletén Barnier-t megkérdezték a Financial Times című lap friss értesüléseiről, amelyek szerint Brüsszel 100 milliárd euróra becsüli az Európai Unióval szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségeket, a főtárgyaló azonban hangsúlyozta,

egyelőre nem tud pontos számokat mondani.

Barnier az állampolgári jogok biztosítása kapcsán leszögezte, terveik szerint a megállapodás mindazokra vonatkozni fog, akik a tagság megszűnésének pillanatáig a szigetországba érkeznek.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×