eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A lex CEU módosítását kéri Orbántól a Néppárt

Az Európai Néppárt elnöksége azt fogja kérni a magyar miniszterelnöktől, hogy módosítsa a felsőoktatási törvényt a testület jogi kifogásaival összhangban – közölte a BruxInfóval iegfried Muresan, az EPP szóvivője. A magyar miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy a vita rendezésének jogi útjához fog ragaszkodni.

Az Európai Néppárt (EPP) vezetősége arra fogja kérni a magyar kormányfőt, hogy az Európai Bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül a testület jogi aggályainak figyelembevételével hozza összhangba az uniós szabályokkal a magyar felsőoktatási törvényt - mondta a BruxInfónak Siegfried Muresan, az EPP szóvivője.

Muresan utalt Manfred Weber, parlamenti frakcióvezetőnek a szerdai plenáris vitán elhangzott felszólalására, emlékeztetve arra, hogy az EPP számára az akadémiai, oktatási szabadság semmiféle korlátozása nem elfogadható.

Az EPP elnöksége szombat reggel 8 órakor ül össze Brüsszelben Orbán Viktor társaságában, hogy megvitassa a magyar ügyeket. A portál úgy tudja, Jean-Claude Juncker nem tervezi részvételét a szombat reggeli összejövetelen, de ott lesz a pátcsaládhoz tartozó állam- és kormányfők 10 órakor kezdődő csúcstalálkozóján, amely megelőzi az Európai Tanács szombat délutáni, Brexitnek szentelendő ülését.

Az elnökségi ülésen a Brüsszel megállítására felszólító nemzeti konzultáció is napirenden lesz,

amit Manfred Weber a pártcsoport nevében szerdán ugyancsak bírált.

A magyar miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány nem mond le se a konkrét ügyben, sem pedig hasonló esetekben a jogi procedúra által felkínált lehetőségről, és „végig kívánja vinni a vitát”. 

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×