eur:
392.59
usd:
362.56
bux:
0
2024. július 8. hétfő Ellák
Tálas Péter: Trumpnak tudomásul kell vennie, Szíria kérdésében Amerika főszereplő

Tálas Péter: Trumpnak tudomásul kell vennie, Szíria kérdésében Amerika főszereplő

Elképzelhetetlennek tartja Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, hogy a megválasztott amerikai elnök valóban eltávolodna a szíriai konfliktus megoldásától. A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője szerint az orosz és az amerikai elnök első telefonbeszélgetésén szó lehetett a terrorizmus elleni harcról is.

„Ez kapcsolatteremtő telefonbeszélgetés lehetett. Olyan kérdések kerülhettek elő, amelyek mind a kettőjük számára nagyon fontosak. Trump az egyik legfontosabb kérdésnek a terrorizmus elleni fellépést említette, amiben szívesen együttműködne Putyinnal” - mondta Tálas Péter.

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője úgy vélte, ma az Iszlám Állam az egyik legfontosabb terrorszervezet, amit mindkét országnak meg kellene semmisítenie. Ebben talán Oroszország és Amerika talán megtalálja a közös hangot.

„Kizártnak tartom, hogy Szíria kérdésében az amerikaiak ne lennének főszereplők. Ezt Donald Trumpnak is tudomásul kell vennie” - jelentette ki Tálas Péter.

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője hozzátette, Szíria nemcsak önmagában számít, hanem olyan stratégiai fontosságú hely, amelynek birtoklása sok térségbeli hatalomnak a helyzetét és lehetőségeit behatárolja vagy kiszélesíti.

„Polgárháború dúl az Aszad-rendszer mögött és szemben állók között is. Mögötte ott találjuk Iránt, amely a rendszer bukásával valószínűleg visszaszorulna ebből a pozícióból és magával hozná azt, hogy jóval nehezebb lenne a Hezbollahot támogatnia” - magyarázta Tálas Péter.

A Donald Trump által felvetett kérdések között van olyan is, amelyek a korábbi elnököknél is megjelentek. Például azt, hogy Európának többet kell költenie a biztonságára, nem ő vetette fel először. A formája kampánystílusnak fogható fel – fűzte hozzá a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×