eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

A kampány elveszi a millenniumi generáció kedvét a szavazástól

A 2016-os amerikai elnökválasztási kampány elveszi az úgynevezett millenniumi generáció, vagyis a 18-35 közötti fiatalok kedvét a voksolástól, miközben a nemzedék lélekszáma az Egyesült Államokban elérte a második világháborút követően született "baby boom" generáció, azaz a 52 és 70 év közöttiek létszámát - derül ki közvélemény-kutatásokból.

A Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása szerint a 18 és 34 év közötti amerikaiak kevesebb valószínűséggel mennek el szavazni 2016-ban az elnökválasztáson, mint azt 2012-ben tették az akkor 18-34 év közöttiek. Az Amerika-szerte végzett felmérés szerint a korosztály 52,2 százaléka mondta azt, hogy biztosan, vagy majdnem biztosan részt vesz a választáson november 8-án, míg a négy évvel ezelőtti elnökválasztáson ez az arány még 56,1 százalék volt.

Elemzések ezt a csökkenést főként a jelöltek személyére és a kampány negatív felhangjaira vezetik vissza.

Néhány politológus egyenesen attól tart, hogy az idei elnökválasztás választópolgárok egy teljes nemzedékének választói magatartásán hagy nyomot. Statisztikák szerint ugyanis azok a szavazásra jogosultak, akik részt vettek egy választáson, tíz százalékkal nagyobb valószínűséggel mennek el szavazni a következő alkalommal is, mint azok, akik az otthon maradást választották.

Az elmúlt fél évszázadban mindig egyre kevesebb fiatal amerikai járult a szavazóurnákhoz, mint az őket megelőző generációkban, ugyanakkor a részvételi hajlandóság csökkenése a millenniumi nemzedéknél különösen fontos, mert a regisztrált szavazók száma ebben a korcsoportban elérte a második világháború után születettekét, az úgynevezett baby boom generációét, egyúttal már ők jelentik a legnagyobb létszámú dolgozó generációt. (Mindkét nemzedék nagyjából 70 milliós szavazótábort jelent.)

A fiatal amerikaiak körében a politikai spektrum jobb és bal oldalán egyaránt találni okot arra, miért elégedetlenek a politikai elkötelezettségüknek megfelelő párt jelöltjével.

Bernie Sanders vermonti szenátor, aki Hillary Clinton demokrata párton belüli vetélytársa volt elnökjelöltségért folytatott küzdelemben például népes rajongótáborral rendelkezett a fiatalok körében, mielőtt kiesett volna. Most a fiatal korosztály körében élvezett népszerűségére támaszkodva Sanders Clinton kampányát támogatja, míg a Clinton-szavazó fiatalok legnagyobb részét (54 százalék) továbbra is az motiválja, hogy ne Trump legyen az elnök.

Republikánus párti oldalon pedig sok fiatal vonakodik Donald Trump elnökjelöltre szavazni, tekintettel a szókimondó New York-i milliárdos üzletember nőket, kisebbségeket és bevándorlókat sértő kijelentéseire.

"Ez a nemzedék sosem bízott a kormányban, még kevésbé hitt a Wall Streetnek vagy a médiának" - vélekedett John Della Volpe, a Harvard Egyetem politikatudományi intézetének közvélemény-kutatásokért felelős igazgatója a millenniumi generációról. Rámutatott, hogy mindez 50 százaléknál alacsonyabb részvételi arányt eredményezhet, azok pedig, akik elmennek voksolni, mélyen cinikusak szavazatuk hatását illetően.

Ennek ellenére a jelöltekkel elégedetlen fiatalok közül néhányan el akarnak menni szavazni, még akkor is, ha protesztszavazóként Gary Johnson libertárius elnökjelöltre, vagy republikánus szavazóként Trump helyett a demokrata jelöltre, Clintonra adják voksukat.

A massachusettsi egyetem Lowell közvélemény-kutató központja és az Odyssey Millennials felmérése jól szemlélteti a fiatal generáció frusztrációját. 1247, 18 és 35 év közötti megkérdezett nagyjából 53 százaléka inkább előnyben részesítene egy a világot elpusztító meteort, mintsem hogy Donald Trump beköltözzön a Fehér Házba, viszont ugyanezt mondta a válaszadók 34 százaléka Clintonról is.

A fiatalok 39 százaléka szerint Barack Obama amerikai elnöknek egész életére ki kellene kiáltania magát az ország vezetőjének ahelyett, hogy átengedné a hatalmat a két versengő jelölt valamelyikének - derült ki a felmérésből. A mosolyra fakasztó közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 26 százaléka nem bánná, ha az Egyesült Államok elnökét véletlenszerűen sorsolnák ki. A fiatalok 23 százaléka inkább a meteort választaná Trump és Clinton helyett is.

"Nyilvánvaló, hogy nem gondolták komolyan. De az a tény, hogy a fiatalok közül négyből egy az óriás meteort jelölte meg válaszában, elmond valamit az amerikai fiatalság politikai kiábrándultságáról" - vélekedett Joshua Dyck, a Lowell központ társigazgatója. Mikor az aktuális jelöltekről kérdezték a fiatalokat, akkor Hillary Clinton lazán vezetett 54 százalékkal Trump előtt, akit a válaszadók mindössze 21 százaléka támogatott. A felmérést október 10. és 13. között végezték, szándékosan nagy számban olyan embereket megkérdezve, akik vélhetően nem mennek el szavazni.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×