eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Nincs tovább Idomeniben

Felszámolják az idomeni menekülttábort a görög hatóságok. A rendőrök hajnalban nyomultak be a macedón határnál rekedt menekültek és migránsok sátorvárosába és távozásra szólítottak fel 8000 embert.

Hajnalban érkeztek a rendőrök és közölték: innen nincs tovább. Azoknak a zömében közel-keletieknek - irakiaknak és afgánoknak -, akik abban reménykedtek, hogy tovább mehetnek Macedónián keresztül akár Németországba, el kell hagyniuk az idomeni tábort.

2015-ben hónapokon át ez a határátkelő volt az a hely, amelyen keresztül sok, Törökországból érkezett menekült és migráns tovább mehetett észak felé. A macedón kormány azonban tavaly ősszel először korlátozta, hogy milyen állampolgárságúakat enged át, majd teljesen lezárta a határt.

A kilakoltatást többszáz görög rohamrendőr biztosította, miközben a hatóságok távol tartották az újságírókat. Azt mondták, hogy nem történt erőszakos cselekmény és a táborlakók egy része már korábban önként elutazott a számukra biztosított buszokon.

Ezt a segélyszervezetek, például az Orvosok Határok Nélkül (MSF) is megerősítették.

A görög hatóságok újonnan épített táborokba – volt katonai támaszpontokra – viszik át a menekülteket és migránsokat, és ott bírálják majd el a kérelmüket.

Sokan heteken át kitartottak és nem voltak hajlandók távozni, mert abban reménykedtek, hogy mégis megnyitják előttük a határt. Mások attól félnek, hogy bezárják őket a sietve létrehozott új táborokba – írta a Guardian.

Egy tavalyi EU-egyezmény szerint a már korábban az unió területére lépett és menekültstátuszt kapott embereket elosztják a tagállamok között, de a megállapodást több kormány - például a magyar – ellenállása miatt nem hajtják végre.

A görög kormány igyekezett elkerülni a bírálatokat és előre közölte: nem alkalmaz erőszakot Idomeniben. Ezért a menekülteket segítő aktivisták kételkednek abban, hogy egy nap alatt fel tudják számolni a tábort.

Aktivisták bírálták a tényt, hogy a táborlakókat egyszerűen egy másik helyre viszik, miközben, szavaik szerint „európai lakásokba kellene telepíteni őket”.

„Csak 8000-en vannak, miért viszik őket másik táborba, amikor Európa megígérte, hogy befogadja őket?” – tette fel a kérdést Loic Jaege, az Orvosok Határok Nélkül görögországi misszióvezetője.

Görögországban további 50 ezer migráns és menekült várja – gyakran embertelen körülmények között -, hogy kiderüljön, mi lesz a sorsa.

Az EU és Törökország megállapodása szerint sokakat Törökországba toloncolhatnak vissza, ami miatt az utóbbi hetekben jóval kevesebben keltek át az Égei-tengeren Görögországba.

A kitoloncolási egyezményt azonban sokan bírálják: egy, a menedék-kérelmeket elbíráló görög szervezet például egy szíriai menekült ügyében döntve közölte: Törökország nem biztonságos hely és nem lehet visszaküldeni oda az illetőt.

Tudósítók szerint főleg szíriai menekültek többezer kérelmet adhatnak be és ez akadályozhatja az egyezmény végrehajtását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×