eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Szerb elnök: Európa a szükséges rossz

Európa a szükséges rossz, ezért lehetetlen úgy vezetni egy országot, hogy a politikusok közben nem működnek együtt Oroszországgal és az Európai Unióval - jelentette ki Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök az orosz tulajdonú Sputnik nemzetközi hírügynökségnek vasárnap késő este adott interjújában.

A szerb elnök hozzátette, hogy Szerbiában nincsenek "eurofanatikusok", de lehet hogy vannak hozzá hasonló oroszbarát emberek. Ugyanakkor mindenki számára egyértelmű - folytatta -, hogy Európa a szükséges rossz, hiszen Szerbia Európához tartozik, az Európai Unió országai veszik körül, a második világháború óta Európa különböző módokon avatkozott be Szerbia életébe, sok szerbiai dolgozik Nyugat-Európában, ahonnan az ottani életmódról, törvényekről, jogokról szóló történetekkel térnek vissza.

Hozzátette, hogy országa továbbra is folytatja a tárgyalásokat Brüsszellel, hogy teljesítsen minden uniós feltételt a csatlakozás érdekében, de Koszovó függetlenségét soha nem fogja elismerni. Mint fogalmazott: évekig is tárgyalhat Belgrád és Brüsszel különböző feltételekről, de amikor Koszovó függetlenségének elismerését kérik majd, Szerbia nemet fog mondani, és inkább nem csatlakozik az EU-hoz.

Tomislav Nikolic felhívta a figyelmet arra is, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és ezt az EU el is fogadta. A szerb elnök szerint hamarosan Brüsszel is visszavonja a bevezetett intézkedéseket, mert "értelmetlen és bizarr", hogy valaki nem működik együtt azzal, akin pénzt keres, azaz haszna van belőle.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×