eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Harminchat év pártkongresszus kezdődött Észak-Koreában

Megkezdődött pénteken az észak-koreai fővárosban a kormányzó Koreai Munkáspárt kongresszusa; hasonló rendezvényre harminchat éve nem volt példa.

Az észak-koreai tájékoztatási bizottság megerősítette, hogy megnyílt az ülés, amelyre több ezer küldött érkezett. Az eseményről tudósítani akaró több mint száz külföldi újságírót azonban egyelőre nem engedték be a vörös zászlókkal feldíszített helyszínre, a kongresszusnak helyet adó Április 25-e Kulturális Palotába.

Habár a hivatalos források a pártkongresszus dátumán kívül kevés információt szolgáltattak, annyit tudni, hogy a rendezvény négy-öt napig tart majd, és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető várhatóan pénteken beszédet mond. Elemzők szerint a vezető arra használja majd fel az eseményt, hogy apja és nagyapja politikai örökségétől valamelyest eltávolodva meghirdesse saját politikai irányvonalát.

A várakozások szerint a 33 éves Kim Dzsong Un hivatalosan is megerősíti: Észak-Korea atomhatalommá vált, továbbá, hogy elfogadtatja Bjongdzsin néven emlegetett politikáját, amely az ország gazdaságának és nukleáris arzenáljának egyidejű fejlesztését tűzi ki célul, felváltva az apja, Kim Dzsong Il által meghirdetett Szongun - azaz "először a hadsereg" - politikát.

A második és harmadik napon a küldöttek megvitatják Kim beszámolóját, összeül a párt központi bizottsága, amely jóváhagyja a szervezeti és személyi ügyeket, így a politikai bizottság új összetételét is. Elemzők szerint az észak-koreai vezető várhatóan fiatalabb, lojális tisztségviselőkre cseréli a kiöregedett pártelitet.

Kim Dzsong Un egyelőre nem mutatkozott a nagy nyilvánosság előtt. Legutóbb április 24-én volt látható, amikor jelen volt egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta kísérletén.

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×