eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Választási fogás a szieszta megszüntetése Spanyolországban?

Politikai üzenetként értelmezhető, hogy a spanyol ügyvezető miniszterelnök megszüntetné országában a sziesztát, ám az InfoRádió által kérdezett szakértő szerint a kormányfő bejelentése nem változtat érdemben a pártok közötti erőviszonyokon.

A decemberi spanyolországi választásokon egyik párt sem szerzett abszolút többséget és azóta, a voksoláson győztes konzervatív Néppártnak és a legerősebb ellenzéki pártnak, a spanyol szocialistáknak sem sikerült kormányt alakítaniuk. A szocialisták eddig csak a liberális Ciudadanost tudták maguk mellé állítani, a Katalónia önrendelkezéséért küzdő Podemos ellenzi paktumukat, abszolút többsége a képviselőházban azonban csak a három pártnak együtt lenne.

Ha tehát e három baloldali párt nem állapodik meg és a szocialisták a Spanyolországban hagyomány nélküli nagykoalícióban sem kívánnak kormányozni a konzervatív Néppárttal, várhatóan május 2-án VI. Fülöp király feloszlatja a képviselőházat és a szenátust és június 26-ára kiírja az előrehozott választásokat. Ebben a kontextusban értelmezhető a hivatalban maradt, megbízott miniszterelnök, a néppárti Mariano Rajoy legutóbbi bejelentése a szieszta megszüntetéséről.

„Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben a szieszta megszüntetésének híre csak egy átmeneti, népszerűséget növelő bejelentés, de érdemben nem fogja módosítani a politikai erőviszonyokat a néppárt javára” - mondta Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense.

 A Rajoy bejelentéséről szóló sajtóhírek szerint a kormányfő a szieszta megszüntetésével hangolná össze a spanyol munkaórákat a többi uniós tagállaméval, elvéve a spanyol munkavállalók 3 órás ebéd és pihenőszünetét, ám előbbre hozva a hivatali munkaidő befejezését. Emellett a megbízott miniszterelnök visszaállítaná országában a greenwich-i időzónát, mivel a spanyolok csak 1942 óta, Franko tábornok döntése nyomán igazítják óráikat Németországhoz.

Az intézkedések célja részben a termelékenység növelése, ám a spanyol gazdaságpolitikának jelenleg nagyon szűk a mozgástere – mutatott rá Domonkos Endre.

„Az idén mintegy 4,2 százalékos volt a költségvetési hiány, a bruttó államadósság GDP-arányosan 100 százalékos, tehát lényegében jóléti szociális intézkedéseket növelő kiadásokat a költségvetés nem tud elviselni, ugye 2009 áprilisa óta Spanyolország túlzottdeficit-eljárás alatt áll.”

Így vesz át tehát a spanyol kormányzást, bárki is alakít kabinetet a következő időszakban. 1976 óta egyébként – Spanyolország legújabb kori történetében – még nem kellett előrehozott választásokat tartani az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×