eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Elhunyt Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter

Életének 89. évében elhunyt Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter, aki jelentős szerepet játszott Németország újraegyesítésében. A német Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa irodájának közleménye szerint szív- és keringési elégtelenség következtében hunyt el péntekre virradó éjjel.

Hans-Dietrich Genschert a német és az európai egység egyik építőmestereként tartják számon. A liberális politikus összesen 18 évig volt külügyminiszter, ezzel csúcstartó a nyugati demokráciák II. világháború utáni történetében.

Hans-Dietrich Genscher egy rövid megszakítással 1974-től 1992-ig volt külügyminiszter. Helmut Schmidt és Helmut Kohl kormányában a külügyminiszteri mellett az alkancellári tisztséget is betöltötte. Szolgált Willy Brandt kormányában is, belügyminiszterként, 1969-től 1974-ig. A szövetségi parlamentben (Bundestag) 1965-től 1998-ig volt képviselő. Pártját 1974-től 1985-ig vezette.

A liberális FPD Hans-Dietrich Genscher vezetésével vált ki 1982-ben a szociáldemokrata párttal (SPD) alakított koalícióból, és lépett kormányra a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel.

Külügyminiszterként a Nyugat és a keleti blokk közötti kapcsolatok normalizálására, a hidegháborús feszültség enyhítésére, majd Németország újraegyesítésére és Európa egyesítésére törekedett.

Politikai pályafutása után is a német közélet tevékeny szereplője maradt, és 2013-ban közbenjárt az orosz vezetésnél azért, hogy Mihail Hodorkovszkij orosz üzletember tíz évi börtönbüntetés után elnöki kegyelemmel visszanyerje szabadságát.

A haláláról szóló közleményt a szokásos pénteki kormányszóvivői tájékoztató közben adták ki. A tájékoztatót az egyik helyettes szóvivő, Georg Streiter vezette, aki a hírre reagálva nagy európaiként és nagy németként jellemezte az elhunyt politikust. Hozzátette: "helyettes kormányszóvivőként túl kicsinek érzem magam ahhoz, hogy méltassam ezt a nagy államférfit".

Címlapról ajánljuk

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×