eur:
401.72
usd:
364.45
bux:
73403.13
2024. október 4. péntek Ferenc

Visszalépett a "nemzet polgármestere"

Kiszállt a republikánus elnökjelöltségért vívott harcból Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, és bejelentette, hogy John McCain arizonai szenátor jelöltségét támogatja.

Rudy Giuliani a Ronald Reagan elnöki könyvtárban, a Los Angelestől mintegy 50 kilométerre északnyugatra lévő Simi-völgyben jelentette be döntését.

A 63 éves politikus a súlyos vereséget jelentő harmadik helyen végzett a keddi floridai előválasztáson. Távozásával két esélyes maradt a republikánus jelöltségért folyó küzdelemben: John McCain és Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó.

Rudy Giulianit a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, helytállását elismerve, a "nemzet polgármestereként" emlegették. Tavaly még a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns volt.

A január 3. óta tartó előválasztási időszakban azonban alaposan elszámította magát: a korai, kisebb államokat kihagyva főleg a nagyobb súlyú államokban kampányolt. Ez a taktika hibásnak bizonyult.

A Florida előtti fordulókban nagyon gyengén szerepelt, aminek következtében országos támogatottsága is visszaesett. Floridában nagyon erős kampányt folytatott, de már csak a harmadik helyre futotta erejéből: McCain 36 és Romney 31 százaléka mögött a voksok 15 százalékát kapta meg.

Rudy Giuliani már szövetségi ügyészként hírnévre tett szert a bűnözés elleni harcban. Közismerten támogatja azonban a fegyverjog szigorítását, abortuszpárti és kiáll a melegek jogaiért. Ez szinte megbocsáthatatlan bűn a konzervatív csoportok szemében.

Több elemző emiatt soha nem tekintette őt komoly jelöltaspiránsnak, annak dacára sem, hogy Giuliani azzal érvelt, csak ő nyerheti meg a republikánusoknak az idei elnökválasztást.

Rudy Giuliani tavaly szeptember 30-áig 45 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze a kampányához, ebből 30 milliót el is költött.

"John McCain a legalkalmasabb arra, hogy az Egyesült Államok következő főparancsnoka legyen (...), ő egy amerikai hős" - mondta Giuliani, amikor bejelentette visszalépését.

John McCain köszönetet mondott Giulianinak, aki szerinte "már bizonyította, hogy milyen kivételes amerikai vezető". A volt New York-i polgármestert "erős jobb kezének, partnerének és barátjának" nevezte.

John McCain saját jelöltségével kapcsolatban kijelentette: a szolgálat és elkötelezettség jegyében telt élete felkészítette őt arra, hogy a nemzet élére álljon.

Mitt Romney - aki az előválasztási viták során már nem egyszer összeakaszkodott legfőbb riválisával, az arizonai szenátorral - McCain floridai győzelme után nem kedvetlenedett el. A CNN-nek úgy fogalmazott: nem érzi rossznak az esélyeit McCainnel szemben.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok szerda esti vitáján - amelyet a Ronald Reagan elnöki könyvtárban rendeztek meg - Romney liberálisnak nevezte McCaint, bírálva több olyan döntését, amikor a szenátusban a republikánusokkal szemben szavazott. McCain viszont nyugodt, magabiztos hangon közölte: büszke eddigi eredményeire, amelyeket a konzervatív értékeket képviselve elért.

McCain és Romney között kisebb perpatvar alakult ki azzal kapcsolatban is, hogy melyikük milyen álláspontot képviselt az iraki csapaterősítés megindításakor.

A legnagyobb tapsot a nevető harmadik, Ron Paul, a washingtoni kongresszus texasi képviselője kapta, amikor azt mondta: nem kellene akadémiai vitát folytatni arról, hogy ki mit mondott a szerinte kezdettől fogva értelmetlen iraki háborúról, ehelyett az amerikai külpolitika valóban fontos kérdéseit kellene megvitatni. A vita negyedik résztvevője Mike Huckabee egykori arkansas-i kormányzó volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés
Konstruktív szerep

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. Mindössze öt olyan politikus lesz, aki az előző ciklusban is szerepet vállalt. A DK a Fidesznek üzent, Vitézy Dávid frakciónevet választott, a Tisza Párt elnökét a Fidesz "köszöntötte", de frakcióvezetője, Ordas Eszter beszélt.

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Az elmúlt években a bankoknak aktívan alkalmazkodniuk kellett a rendszeres szabályozói beavatkozásokhoz, amely egyszerre több formában érkezett: gondolhatunk itt akár adóemelésre, kiegészítő tranzakciós illetékre, nyugdíjpénztári megtakarításokra, maximális jelzálog THM-re. Hogyan fogadta mindezt a bankszektor és ebben a helyzetben hogyan tud hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez? A mostani kamatkörnyezet mennyire támogatja a hitelezés beindulását és a gazdaság növekedését, vagy nem minden a kamatokról szól? Október 17-i Budapest Economic Forum konferenciánkon előadást tart Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bankszektor aktuális kihívásairól. Emellett érkezik a hagyományos, minden évben megrendezett bankvezéri kerekasztalbeszélgetés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×