eur:
401.62
usd:
364.58
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Környezeti katasztrófával fenyeget az apadó folyó - megdöbbentő képekkel

A fenyegető vízhiány és környezeti katasztrófa újabb jelenként 140 éve nem látott alacsony szintre süllyedt a Jangce folyó szintje. Kína leghosszabb folyóján október óta 40 hajó került partra, mert elfogyott alóluk a folyó, amely 400 millió ember vízellátását biztosítja, és a térség legjelentősebb szállítási útvonala.

Sorra feneklenek meg a szállítóhajók a Jangcén. A kormányzati illetékesek szerint azért apadt le 140 éve nem látott mértékben a folyó, mert Kína déli és délnyugati részén tartós a szárazság, emiatt az ősszel gyakori volt a vízhiány.

Elismerik azonban azt is, hogy túl sok vizet vesz fel a Jangcéból a Három torok gátrendszer, amelyet nem csupán energiatermelési céllal építettek fel, hanem azért is, hogy szabályozzák a folyó vízszintjét, megelőzendő a súlyos nyári áradásokat.

Az illetékesek szerint a gátrendszer miatt csökkent 50 százalékkal a folyó vízszintje.

A vízhiány egyébként egész Kínát fenyegeti; ennek oka a globális felmelegedés, a növekvő népesség és a források nem elég hatékony felhasználása. Az ország középső és északi részén áthaladó Sárga folyó például rendszeresen kiszárad nyaranta egy-egy szakaszon.

A Jangce apadása azért különösen aggasztó, mert 11 ezer milliárd forintért épül az a rendszer, amely innen vezetné át a vizet a Sárga folyóba szükség esetén. Vuhannál a múlt héten már nem érte el a 14 méteres mélységet a Jangce vízszintje - ez 1866 óta nem fordult elő.

A Három szoros gátrendszernek ártalmas környezeti hatásait sokáig tagadták, ma már azonban a hivatalos szervek is kénytelenek elismerni. Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a földcsuszamlások száma, vészesen elszaporodtak a patkányok, szennyezetté váltak a vízvezetékek, nő az erózió a Jangce torkolatánál és valószínűleg kipusztultak a folyóból a delfinek.

Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

A várakozások szerint jövő év januárjától május végéig mintegy 1200 milliárd forintnyi állampapírpiaci kamatkifizetésre kerül sor, és további bő 900 milliárd forintnyi állampapír jár le. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, 2025 egészében mintegy 3000 milliárdos tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát, amiből 1800 milliárdot csak a prémium állampapírokra kell kifizetnie az államnak. Hogy ezek az összegek hol találják meg végül a helyüket, mekkora részben vándorolhatnak át a lakáspiacra, és ez milyen hatásokkal járhat, arról az október 9-i „Százmilliárdok jelenhetnek meg a lakáspiacon” című online Signature Klubunkon lakás- és állampapírpiaci szakértőkkel fogunk beszélgetni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×