eur:
401.23
usd:
364.19
bux:
72720.89
2024. október 3. csütörtök Helga
A Perini Navy Press Office képén a brit bejegyzésű Bayesian vitorlásról, amely egy viharban a szicílai Palermo környékén 2024. augusztus 19-én hajnalban elsüllyedt. A fedélzetén tartózkodó 22 ember közül 15-öt kimentettek, egyet holtan találtak meg, hatot még keresnek.
Nyitókép: MTI/EPA/Perini Navy Press Office

Szicíliai jachttragédia: új bizonyíték került elő, ami nagy fordulatot hozhat a nyomozásban

Eddig úgy tűnt, a legénység által nyitva hagyott ajtón beszabaduló víz okozta a süllyedést, de most egy olyan fotó került elő, amely cáfolhatja ezt.

Egy fotó hozhat fordulatot az augusztus közepén, Szicília partjainál elsüllyedt luxusjacht ügyében indított nyomozásban – írja a hvg.hu. A folyamat azt igyekszik feltárni, hogy mi okozta a brit zászló alatt közlekedő, 56 méteres Bayesian jacht elsüllyedését, és hogy terhel-e emiatt büntetőjogi felelősség valakit a tízfős legénységből. A legénységen kívül tizenkét utas, köztük a tulajdonos, Mike Lynch milliárdos techguru tartózkodott a hajón, heten haltak meg a tragédiában.

A hajókatasztrófát illetően számos tisztázatlan kérdés van, az elmúlt hónapokban rengeteg konteó látott napvilágot a kiváltó okokkal kapcsolatban, mivel Mike Lynch egy csalási ügy vádlottja volt, és nemcsak ő, hanem az ügyvédje és egy nagybank elnöke is életét vesztette a balesetben.

A luxusjachtot építő cég tulajdonosa, a The Italian Sea Group nemrég azzal állt elő, hogy egy nyitva maradt nyílászárón keresztül hatalmas mennyiségű víz szabadult be a hajótestbe. A legénység három tagját pedig azzal vádolják, hogy nyitva hagytak egy ajtót a jacht hátsó bal oldalán.

A Daily Mail azonban most ennek cáfolataként arról számolt be, hogy előkerült egy fotó, amely percekkel a süllyedés előtt készült, és

az látszik rajta, hogy az ajtó zárva volt.

A felvételt egy szomszédos jachton tartózkodó utas készítette. A képet itt lehet megnézni.

A Bayesian luxusjacht augusztus 19-én este süllyedt el egy vihar közepette Porticello kikötőjénél, a szicíliai partoktól egy kilométerre. A polgári védelem akkor azt közölte, hogy egy víztölcsérnek nevezett, tornádóhoz hasonló időjárási jelenség boríthatta fel a hajót, amely gyorsan a mélybe süllyedt. A túlélők közül többen azt állították, hogy Mike Lynch „nem bízott a felhőszolgáltatásokban”, és a legfontosabb adatait tartalmazó meghajtókat mindig a jacht biztonságos rekeszében tartotta, bármerre is hajózott.

Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

2007 óta nem látott Európa akkora határon átnyúló bankfelvásárlást, amekkora az olasz UniCredit és a német Commerzbank fúziójából összejöhet. A piaci manőverek sorozatát igénylő kísérlet mögött a felvásárlások nagymestere, a kontinens egyik legtekintélyesebb befektetési bankára áll: Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója (címlapképünkön).  Vezényletével az olasz bankcsoport teheti meg az első lépést a szétaprózódott, és ezért globális versenyhátránnyá vált európai bankrendszer piaci integrációja felé. A labda most az EU pénzügyi intézményrendszerének oldalán pattog: a teljes német politikai elittel szembefordulva kellene hitet tennie a tőke szabad áramlása és az egységes(ülő) bankpiac mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×