eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Jegeli az EU az "egészségügyi turizmus" tervét

Az Európai Bizottság 2008-ig jegeli egészségügyi tervezetét, amely lehetővé tenné az EU-n belüli "egészségügyi turizmust". Az elképzelés lényege, hogy az EU-polgárok más tagállamokban is kaphassanak ellátást, ha erre otthon nincsen lehetőség. A javaslat egyes elemei azonban komoly vitát váltottak ki, ezért a Bizottság csak a szükséges egyeztetés után akarja elfogadni azt.

A határon átnyúló betegellátásra való jogosultság című tervezetet szerdán kellett volna elfogadnia az EU Bizottságnak.

A terv világosan rögzíti, hogy ki állja a kezelés költségeit, és ki garantálja az orvosi ellátás minőségét, ha egy-egy adott európai polgár hazája helyett más tagállamban akarja kezeltetni magát.

A javaslatot azt követően alkották meg, hogy az Európai Bíróság kimondta: a szolgáltatások szabadságáról szóló elvet az egészségügyre is ki kell terjeszteni, bár, figyelembe kell venni annak sajátos helyzetét.

Az elv az egészségügyre is igaz

De hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban? A brit média a héten sokat foglalkozott azzal az elhízott asszonnyal, akinek hónapokat kell várnia a fogyást elősegítő bélműtétre. A nő végül úgy döntött, hogy saját költségén, Belgiumban végezteti el a beavatkozást, és kedden már egy bruge-i kórházban várta az operációt.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy a költségtérítés joga körüli bizonytalanság akadályozza a betegek szabad mozgását és szolgáltatások szabadságát. Brüsszel ezért el akarja mozdítani az akadályokat, de biztosítani akarja, hogy a javaslat nem ássa alá a nemzeti egészségügyi és társadalombiztosítási rendszereket.

Az utazási költségeket a beteg állná

A Bizottság szerint az egyes tagállamoknak kell gondoskodniuk az egészségügyi szolgáltatások minőségének ellenőrzéséről. A beteg államának biztosítója kell, hogy fedezze a másik országban kapott ellátást - egy bizonyos szintig. A nemzeti hatóságoknak pedig információs szolgáltatást kell indítaniuk a határon túli kezelési lehetőségekről.

Brüsszel hangsúlyozza, hogy a javaslat az ellátás minden formájára vonatkozik, viszont az ambuláns műtétek esetében a nemzeti egészségbiztosítóknak nem kell kifizetniük a külföldi kezelést. Viszont lehetne kivételt tenni, azzal, hogy a nemzeti kormányok bevezetnék "az előzetes engedélyezés" intézményét.

Az EU Bizottságot azonban már a javaslat bemutatása előtt azzal vádolták meg, hogy a gazdagoknak kedvez, mert az utazás költségeit a betegnek kellene állnia. Nagy-Britanniában pedig attól tartanak, hogy a betegek a várólistákat megkerülve tömegesen utaznak majd külföldre, és ezzel többletköltségeket okoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×